Hunden, en pitbull-amstaff, lämnades ensam i flera dagar. Hunden på bilden har inget samband med artikeln.
Hunden, en pitbull-amstaff, lämnades ensam i flera dagar. Hunden på bilden har inget samband med artikeln.

Mannen lämnade sin hund ensam i lägenheten i flera dagar när han åkte på semester. När hundvakten rastade hunden ville den inte återvända hem efter promenaden. Nu åtalas han för djurplågeri, skriver Sydsvenskan.

Hundägaren hade bett en bekant att rasta hunden, en blandras av amstaff-pitbull, två gånger om dagen. Vilket innebar att hunden ska ha varit ensam hemma 22-23 timmar per dygn. Länsstyrelsen fick anmälan om hundens situation och åkte dit på en inspektion i juli iföra året, skriver Sydsvenskan. 

LÄS MER: Misshandlad hund skrek vid beröring – nu mår han bättre 

Hundvakten som var med under inspektionen berättade att den fyraåriga hunden inte ville gå tillbaka till lägenheterna efter promenaderna. 

Vid kontrollen kliade sig hunden konstant och det noterades att hunden hade fått öppna blödande sår på grund av kliandet. Utöver det konstaterade inspektören att hunden inte hade tillräckligt med foder, hade för långa klor och var svullen kring könsorganet. 

Hunden omhändertogs därför av Länsstyrelsen i enlighet med djurskyddslagen. Och han åtalas nu för djurplågeri, för att han inte ska ha gett hunden nödvändig vård, omsorg och tillräckligt med social kontakt och mat. I förhör har mannen erkänt brottet och säger att den person som skulle ta hand om hunden under semestern inte kunde och att hundvakten blev en nödlösning. 

– Jag underskattade hundens sociala behov. Jag trodde att han skulle klara sig socialt de sex dagar jag var på semester, säger mannen i förhör.

Han berättar även att han inte tagit hunden till veterinären för att han inte haft råd. Hundägaren fick för tre år sedan ett föreläggande om att ta djuret till veterinären efter att länsstyrelsen fått in en anmälan om att hunden hade ett blodfyllt öra och en skadad trampdyna. 

LÄS MER: Hunden råkade springa med på halvmara – kom sjua 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur