Sjukdomen visar sig som hudutslag – sen dör hunden en plågsam död inom några dagar. Ingen vet vad som orsakar Alabama-rötan som nu spridit sig till Europa från USA.

Seadown Veterinary Group/All Over Press

I England har ett trettiotal hundar dött av sjukdomen som kallas ”Alabama rot” eller CRGV. Den visar sig ofta som hudutslag som inte kanske ser så farliga ut i sig, men de är bara symptom på en mer allvarlig sjukdom. Hundarna dör av njursvikt och blodklumpar i njurarna.

– Det finns inget prov man kan ta och vi vet inte vad som orsakar den här sjukdomen, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till Metro.

Hon har sett rapporter om sjukdomen, men känner inte till något fall i Sverige. 

Alabama-rötan upptäcktes först i USA där den drabbade greyhound-hundar i samband med hundkapplöpning. Smittan troddes under en tid bara kunna drabba just greyhound men när den har spridit sig till andra världsdelar har även andra hundraser drabbats. De 30 hundar som drabbats i England har varit av 15 olika raser, enligt The Mirror

► LÄS MER: Hundpuss kan ge dig tandröta

Ägare till många av de hundar som smittats har uppgett att de promenerat med hunden i glesbefolkade områden i samband med smittan – å andra sidan är det många hundägare som tar sitt djur på en skogspromenad så sambandet är oklart. På vissa platser i England där flera hundar smittats har myndigheter satt upp lappar som varnar vid platser där hundar fått sjukdomen – även om det inte ens är säkert om den är smittsam.

Rörlighet för hundar och människor över gränser ökar smittorisken och det blir vanligare och vanligare att vi tar med oss våra djur när vi är ute och reser. Det finns till och med en resebyrå för dig och ditt djur. Det gör också att smittor vi aldrig såg i Sverige förut har börjat visa sig i Jordbruksverkets statistik över djursjukdomar.

– Dels för att man reser och tar med sina djur men också för att det blir vanligare att man adopterar, säger Lotta Gunnarsson. 

Statens Veterinärtekniska Anstalt håller koll på utvecklingen i England och om det sprider sig till andra länder.

– Det vi kan göra är att vara medvetna om det, i första hand är det veterinärerna som ska vara uppmärksamma när de ser symptom de inte känner igen, säger Lotta Gunnarsson. 

Hon betonar också att sjukdomen är ovanlig och att det är viktigt att inte skrämma upp hundägare i onödan. Att din hund har eksem behöver inte betyda att den drabbats av den fruktade smittan. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset