Med hjälp av en känslig nästa hjälper polishundarna polisen. Här syns en annan polishund än de som just nu jagar blottare.
Med hjälp av en känslig nästa hjälper polishundarna polisen. Här syns en annan polishund än de som just nu jagar blottare.

Stockholmspolisen har börjat skicka ut sina hundar till parker och förskolor där män setts blotta sig eller onanera. Hundarna ska nosa upp sperma för att kunna binda en person till platsen.

Att få tag på en blottare som gjort sig skyldig till sexuellt ofredande på en allmän plats är inte alltid det lättaste. Det kan vara svårt för polisen både att hitta fram till rätt gärningsman, och att knyta personen till brottsplatsen.

Men under det senaste året deltar polishundarna i Stockholm i en ny sorts insatser, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Om en person setts blotta sig eller onanera vid exempelvis en tunnelbaneuppgång, en park eller en förskola, skickas en polishund dit.

LÄS MER: Polishundar räddar liv – skyddas inte som andra poliser 

Polishunden är specialtränad i att nosa sig fram till sperma och hjälper på så sätt polisen i jakten på bevis.

Under det senaste året har hundarna varit ute på ett 40-tal platser. På tio av dem har hundarna kunnat identifiera att det finns sperma. I fem av fallen har sperma också påträffats, och i två av fallen har en sökning i polisens system gett träff. Det innebär att polisen fått ett namn på en person som befunnit sig på platsen.

– Det är ju ett väldigt steg framåt i utredningen när polisen får träff i DNA-registret. Om det leder till fällande dom i alla de här två fallen vet jag inte ännu. Men det blir oavsett väldigt besvärande för de här männen att svara på varför deras sädesvätska finns utanför ett dagis där vittnen har pekat ut att det har stått en man och onanerat. Det är ju väldigt besvärande. säger polisinspektör Mats Thomasson till Sveriges Radio Ekot.

LÄS MER: Polis får JO-kritik efter hundbett 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset