"Man kan inte lämna en rädd hund alldeles ensam, det leder till stor stress", säger Karen Sejer Kristensen.
"Man kan inte lämna en rädd hund alldeles ensam, det leder till stor stress", säger Karen Sejer Kristensen.

Inför nyår oroar sig många för hur människans bästa vän ska må när fyrverkerierna smäller. Metro har pratat med Hundpsykologen Karen Sejer Kristensen om hur man bäst skyddar sin fyrbente vän från de höga ljuden.

Enligt hundpsykologen Karen Sejer Kristensen, är rädsla för höga ljud väldigt vanligt bland hundar. Men det finns tips på hur man kan underlätta nyårstiden för sin hund.

Lämna inte hunden ensam

– Man måste stanna hemma hos sin hund på nyår. Man kan inte lämna en rädd hund alldeles ensam, det leder till stor stress, säger Karen Sejer Kristensen.

LÄS MER: Kan din hund verkligen känna skam?

Mys till det i ett tyst rum

Gör iordning ett rum utan fönster, till exempel ett badrum eller en källare. Sätt in stolar, filtar, kaffe och godis till hunden. Då kan man vara där runt tolvslaget när ljudet från fyrverkerierna är som värst.

Åk ut på landet

– Har man möjlighet att åka ut någonstans på landet, eller lämna bort sin hund till någon som bor där det inte smäller några fyrverkerier, så är det en bra lösning. Själv ska jag lämna min hund hos en hunduppfödare jag känner i Småland.

Karen Sejer Kristensen lyfter också de kommuner där man valt att avstå från fyrverkerier i år. Att vara på en plats där nyår firas med en lasershow istället för med fyrverkerier är enligt henne ett bättre alternativ för en ljudkänslig hund.

LÄS MER: Kommuner byter raketer mot laser – för djuren

Ha hunden kopplad

Om man inte har möjlighet att vara på en tyst plats, utan kanske ska fira nyår med vänner som vill se fyrverkerier, är det viktigt att hålla sin hund kopplad, menar Karen Sejer Kristensen.

– Det är ett väldigt viktigt tips. Även om hunden är van vid ljud så händer det ändå ofta att hundar blir rädda och flyr i panik. Håll hunden kopplad för säkerhetsskull.

Träna din hund att bli van vid ljud

– Det är det bästa man kan göra, att förebygga situationen genom att vänja hunden vid ljud. Men det är ett svårt och stort jobb. Jag rekommenderar att man börjar träningen direkt i januari om man vill göra det. Då har man gott om tid på sig och behöver inte stressa träningen.

LÄS MER: En femtedel somnar innan tolvslaget – här är nyår i siffror

Men hade Karen Sejer Kristensen fått välja hur nyår skulle firas, hade hon helst sett att fyrverkerier förbjöds helt.

– Jag tycker det. Fyrverkerier är fulla av giftiga ämnen som är dåliga för miljön och så får de hundar, katter och vilda djur att bli mycket rädda. Jag tycker inte att det är festligt eller roligt att slösa pengar på dem.

Karen Sejer Kristensen har arbetat som hundpsykolog i över 30 år.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset