En jättesköldpadda från Galapagosöarna – dock inte Diego som har gjort sig känd som en riktig Casanova. Arkivbild.
En jättesköldpadda från Galapagosöarna – dock inte Diego som har gjort sig känd som en riktig Casanova. Arkivbild.

Han har liknats vid djurvärldens Casanova. Och med omkring 800 avkommor hyllas den över hundra år gamla jättesköldpaddan Diego för att på egen hand ha bidragit till att rädda sin art från utrotning.

För omkring 50 år sedan var den sällsynta jättesköldpaddsarten Chelonoidis hoodensis utrotningshotad på Galapagos, med bara 15 individer i livet på ön Española som är den enda plats där den förekommer i vilt tillstånd.

Men den virile Diego har inte legat på latsidan utan han har – tillsammans med ett gäng sköldpaddshonor förstås – hjälpt till att rädda arten.

– Han är en väldigt sexuellt aktiv manlig fortplantare. Han har bidragit enormt till öns återpopulation, säger Washington Tapia, sköldpaddsexpert på Galapagos nationalpark, till nyhetsbyrån AFP.

Den 80 kilo tunga och 90 centimeter långa Diego är sedan 1976 del av ett avelsprogram på Galapagosöarna. Tillsammans med två andra hanar och sex honor har han i uppgift att säkerställa artens fortlevnad. Och hittills har de kommit en bra bit på väg, omkring 2 000 sköldpaddor har släppts ut på Española.

Men Diegos oerhörda effektivitet blev inte känd förrän för sex år sedan.

– Vi gjorde en genetisk studie och upptäckte att han var pappa till nästan 40 procent av avkommorna som släppts ut i naturen på Española, säger Tapia.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset