Irakiska styrkor har återerövrat staden (1) Hammam al-Alil från terrorgruppen IS. Segern ses som viktig för att styrkorna ska kunna avancera mot IS-fästet och storstaden (2) Mosul via den södra fronten.
Irakiska styrkor har återerövrat staden (1) Hammam al-Alil från terrorgruppen IS. Segern ses som viktig för att styrkorna ska kunna avancera mot IS-fästet och storstaden (2) Mosul via den södra fronten.

Irakiska styrkor har återtagit staden Hammam al-Alil från terrorgruppen IS. I en skola utkanten av staden har runt 100 halshuggna civila hittats, rapporterar CNN.

AFP-reportrar på plats i Hammam al-Alil, söder om Mosul, berättar hur federala polisstyrkor och irakiska elitstyrkor under måndagen fick full kontroll över Hammam al-Alil, på västra sidan av floden Tigris. 2014 fick IS kontroll över staden, som var det sista mer betydande fästet för terrorrörelsen att falla på den södra fronten.

Enligt ett uttalande från de irakiska styrkorna som återges av CNN upptäcktes en massgrav med halshuggna kroppar från ett hundratal civila inuti en skola i utkanten av Hammam al-Alil.

Irakiska styrkor har redan gått in i Mosul från öster och militären rycker fram allt närmare stadskärnan från norr. Erövrandet av Hammam al-Alil banar även väg för en erövring söderifrån, och därför ses återtagandet av IS-fästet som en strategiskt viktig seger för de irakiska styrkorna och de kurdiska peshmergasoldaterna som också strider mot IS i slaget om Mosul.

73-årige Hussein Khalaf al-Juburi är en av många invånare i Hammam al-Alil som firar.

– Det är inte nog att säga att jag är glad. Det är mer än glädje, större än lycka. Jag tackar de modiga hjältar som räddade oss från dessa tyranniska och korrupta grupper, säger han.

IS har "inte något att med islam att göra", tillägger 73-åringen.

En federal polis säger att insatserna runt Hammam al-Alil kommer att fortsätta innan styrkorna återgrupperar för att fortsätta erövra områden söder om Mosul.

– Nästa steg är att säkra byar runt staden och sedan rycka fram mot Mosul och befria den, om Gud vill.

TT
Storstaden Mosul i norra Irak intogs av terrorgruppen IS 2014. Den sågs som den irakiska "huvudstaden" i den sunnimuslimska extremistgruppens så kallade kalifat. Men i slaget om Mosul pressas nu gruppen från allt fler håll. Irakiska styrkor har ryckt in i Mosul från öster och från norr. I och med att irakiska styrkor i dag erövrat IS-fästet Hammam al-Alil strax söder om Mosul, banas även vägen in i storstaden från det hållet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset