Påven ombord på sitt plan. Arkivbild.
Påven ombord på sitt plan. Arkivbild.

Det har tagit månader att förbereda påve Franciskus resa till Sverige. Över hundra personer befinner sig ombord på påveplanet som landar i Malmö måndag förmiddag.

Jorge Mario Bergoglio är inte den flitigaste resenären bland påvarna. När han nu kommer till Sverige är det sjuttonde gången han lämnar Italien sedan han blev den katolska kyrkans överhuvud. I Vatikanen är påveresorna dock ett väloljat maskineri som involverar hundratals människor.

– Det finns en väldigt stor vana av att förbereda resor sedan Johannes Paulus II. Han var den påve som reste mest. Men den här påven reser mycket för sin ålder, säger Charlotte Smeda, chef för den Skandinaviska delen av Vatikanradion.

Nyckelfråga

Johannes Paulus II är känd för att ha gjort över hundra resor. Men påve Franciskus har i stället snabbt fått rykte om sig att vara särskilt pratsam ombord på planet. Den här resan ligger honom också varmt om hjärtat, säger Charlotte Smeda, som har arbetat i Vatikanen i tio år. Den senaste tiden har hon sett honom intensifiera de ekumeniska mötena. Det säger också Greg Burke, kommunikationschef i Vatikanen.

– Interreligiös dialog, eller interkristen som det handlar om nu, är en nyckelfråga för påven. Han säger alltid: "låt oss gå tillsammans, låt oss arbeta tillsammans", förklarar han i Vatikanens presscenter, där journalister från hela världen går igenom en lång process förr att komma ombord på påveplanet. Enligt honom väntar nu cirka hundra personer på att flyga till Malmö med påven, cirka 70 journalister och 30 från påvens personal.

Månaders förberedelser

De flesta av påvens resor tar mellan ett halvår och ett år att organisera. Ibland ännu längre. Det enda undantaget var när påve Franciskus ordnade en resa till Lesbos, vilket bara tog ett par veckor. Då förde han också hem tre syriska flyktingfamiljer i planet.

– Det var en hemlighet fram till slutet. Bara ett fåtal visste och hade kontakt med italienska och grekiska myndigheter, säger Greg Burke.

På måndag morgon vid 8-tiden lämnar påveplanet italiensk mark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset