Enligt Tidningen Farsta/Sköndal lever omkring 600 människor runtom i Stockholm på det här viset – här ett läger i Bålsta.
Enligt Tidningen Farsta/Sköndal lever omkring 600 människor runtom i Stockholm på det här viset – här ett läger i Bålsta.

I södra Stockholm finns det just nu 24 kända boplatser där fattiga människor tältar och sover utomhus, enligt Tidningen Farsta/Sköndal.

Det bor 100-200 människor i lägren och enligt tidningen växer boplatserna både till antal och storlek hela tiden. Det rör sig mestadels om fattiga EU-migranter från Rumänien.

Maria Mannerholm, stadsdelsdirektör i Hägersten-Liljeholmen, berättar att det finns ett missnöje bland stadsdelarnas övriga invånare.

– Vi får nästan dagligen in synpunkter från medborgare om bosättningarna.

►LÄS MER: Tiggarnas barn sover i bilar och går inte i skola: "De förlorar hoppet"

– Ur parksynpunkt är det största problemet nedskräpning, avföring och vandalisering. Det blir en sanitär olägenhet och parkmarken kan inte användas av våra medborgare på det sätt parken är tänkt att kunna användas, säger hon till Tidningen Farsta/Sköndal.

Enligt Maria Mannerholm har flera  personer hört av sig om att det känns otryggt att gå förbi lägren.

– Barnen vågar inte gå sin vanliga väg till skolan.

►LÄS MER: Massavhysning av tiggare på Sergels torg

Staden satsar på sikt på att få bort alla olagliga tältläger och det planeras flera avhysningar, men det löser inte situationen.

– Vi vill avhysa på ett humant sätt, säger Veronica Wolgast Karlberg på socialförvaltningen i Stockholm.

​​ – Grundproblemet är att en grupp utsatta personer måste åka till ett annat land, Sverige, för att försörja sina barn. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset