Ugglor som hålls som husdjur har övergetts i hundratal i England.
Ugglor som hålls som husdjur har övergetts i hundratal i England.

När Harry Potter-filmerna kom ville alla ha en uggla som husdjur. Men nu har Potter-febern lagt sig – och hundratals husdjursugglor har övergetts.

Jaap Buitendijk/AP/Scanpix

Harry Potter, men här utan uggla.

Ugglecenter är fullbelagda och många ugglor befaras ha släppts ut i det vilda i England. Det är både olagligt och farligt, eftersom ugglorna dels kan svälta ihjäl, dels kan konkurrera ut de naturliga ugglearterna, skriver tidningen Mirror.
 
På ugglecentret i Corwen i norra Wales har personalen fått ta emot många fler ugglor än vanligt. En följd av Harry Potter-hysterin.
 
– Innan filmerna kom ut hade jag sex ugglor, nu är det 100. Allt beror på Harry Potter, säger Pam Toothill till tidningen.
 
Hon säger att ugglor är dyra husdjur, och kräver mycket omvårdnad.
 
– Folk såg Harrys uggla i filmerna och tänkte hur söt och gosig den verkade. Nu är folk uttråkade och trötta på allt jobb det innebär att se efter en uggla, säger Pam Toothill.
 
Mängden övergivna ugglor har fått till och med J.K Rowling, författaren bakom Harry Potter, att reagera.
 
– Om någon har blivit influerad av mina böcker till att tänka att en uggla skulle vara lyckligast instängd i en liten bur och förvarad i ett hus, så vill jag ta den här möjligheten att säga så kraftfullt jag kan att ”ni har fel”, säger J.K Rowling.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset