Skivbolaget Warner Music Group tar bort alla företagets musikvideor från Youtube. Totalt rör det sig om hundratusentals videoklipp varav många är bland de mest sedda på Youtube.

Förhandlingar mellan Warner Music och Youtube avseende hur skivbolagets artister ska få ersättning när deras videor visas på Youtube har strandat. Resultatet blir att Youtube nu beordras att plocka ned hundratusentals videoklipp med artister som Madonna, Metallica, Sex Pistols, Jimi Hendrix, Frank Sinatra, Kid Rock och Kylie Minogue.
– Vi arbetar aktivt på ett sätt att nå en överenskommelse med Youtube så att vi kan lägga våra artister på sajten igen. Men innan ett sådant avtal finns kan vi inte acceptera de villkor som gäller. De är inte schysta mot de artister, låtskrivare och förlag vi representerar, skriver Warner Music i ett uttalande.

Totalt omsatte den digitala distributionen 693 miljoner dollar hos Warner Music under förra året. Av detta kom kom endast en procent från Youtube.

Youtube har avtal med flera stora skivbolag, bland annat Sony Music och EMI. Men Warner Music var det första av de stora bolagen som slöt ett avtal med Youtube. Avtalen med EMI och Sony är även de på utgående och ska förhandlas om. I dagsläget får skivbolagen pengar för varje gång någon tittar på en musikvideo, och dessutom en mycket liten summa varje gång någon klickar på en länk till deras filmer.

Flera av Youtubes mest sedda videor är musikvideor som tillhandahålls av skivbolag. Och annonspengar kopplade till dessa videor spåddes som en av de stora intäktskällorna när Google köpte Youtube för 1,65 miljarder dollar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset