Flyktingar strömmar ut från området genom en korridor söderut.
Flyktingar strömmar ut från området genom en korridor söderut.

Nu flyr invånarna i den belägrade staden Afrin i norra Syrien för sina liv. Sedan i onsdags har över 200 000 människor har flytt från Turkiets offensiv i området, uppger den syriska oppositionen.

Turkiska styrkor och allierade rebellgrupper i Syrien har i två månader gått på offensiven mot den kurdiska YPG-milisen, som kontrollerar området Afrin och staden med samma. Tidigare i veckan meddelade de turkiska styrkorna att man omringat staden, som är hem för cirka 350 000 invånare. En majoritet av dem är kurder och många av dem är flyktingar från andra krigshärjade delar av regionen, skriver AFP.

LÄS MER: Därför sprids hashtagen #SupportAfrin

YPG håller fortfarande en korridor söderut och via den strömmar flyktingar bort från striderna. Sedan i onsdagskväll har över 200 000 människor tagit sig ut och flytt mot Aleppo-området, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Samtidigt har flyktvägen utsatts för granatbeskjutning, enligt talespersoner från YPG.

SOHR uppger att det har pågått intensiva strider utkanterna av staden under natten och att turkiska styrkor har genomfört flera flygräder och artillerianfall. På lördagen ska 11 civila ha dödats i ett turkiskt flyganfall och på fredagskvällen ska ett turkiskt anfall mot stadens sjukhus ha krävt 16 civila dödsoffer.

Enligt kurdiska Röda halvmånen var det bombade sjukhuset stadens enda fungerande sjukvårdsinrättning.

LÄS MER: Storpolitik och kohandel bakom offensiv

Turkiet har omringat staden Afrin i norra Syrien efter en två månader lång offensiv i området.

280 civila sägs hittills ha dödats i den turkiska offensiven i Afrin, trots att Turkiet säger sig iaktta ”yttersta försiktighet” för att undvika att skada civila. Den turkiska armén förnekar också att man skulle ha utfört ett anfall mot sjukhuset.

Turkiet ser kurdiska YPG som en terroristgrupp och som en fortsättning av den terrorstämplade PKK-milisen. Samtidigt utgör YPG ryggraden i den USA-stödda koalition som framgångsrikt drivit bort terrorsekten IS från stora delar av Syrien.

LÄS MER: SDF: Turkiet ljuger om att IS finns i Afrin

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset