Hundratusentals ungdomar runt om i USA protesterade mot rådande vapenlagar i "March for our lives. Det största tåget gick genom Washington DC.
Hundratusentals ungdomar runt om i USA protesterade mot rådande vapenlagar i "March for our lives. Det största tåget gick genom Washington DC.

I dag marscherar uppemot en halv miljon människor i USA i en stor demonstration mot rådande vapenlagar och för säkrare skolor.

March for our lives. Så kallas den enorma demonstration som i dag sker på uppemot 800 platser i USA, och även internationellt.

Initiativet till demonstrationen togs av överlevare från skolmassakern i Florida i februari, där 17 personer miste livet. Budskapen är att väcka frågor om att förbjuda vissa halvautomatiska vapen, begränsa mängden ammunition som säljs, och att reglerna för bakgrundskontrollerna blir hårdare vid vapenköp.

LÄS MER: 17 döda vid skolskjutning i Florida – relegerad 19-åring gripen

Demonstrationstågen består i huvudsak av skolelever och deras föräldrar, och på banderollerna och skyltarna som bärs vid huvuddemonstrationen i Washington DC  syns budskap så som ”utbildning, inte gravar”, och ”Amerika, älska era barn, inte era vapen”, skriver CNN.

– Jag brinner verkligen för att förändra vapenlagarna och göra USA tryggt, säger 15-åriga eleven och aktivisten Rachel Catania till SVT.

Samtidigt som March for our lives fått en enorm uppmärksamhet och har hjälpt till att på allvar skaka liv i debatten om vapenlagarna i USA – enligt tidsskriften Time uppger två av tre amerikaner att de är för hårdare vapenlagar – fortsätter vapenlobbyn i landet att försvara sina automatvapen och pistoler.

LÄS MER: Överlevare från skolskjutningen kräver hårdare vapenlagar

– De vill ha fler restriktioner för laglydiga amerikaner, sa NRA-direktören Wayne LaPierre i slutet av februari, enligt SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset