Nu flyr de kristna i norra Irak för sina liv. Under de senaste dygnen har över 100 000 människor lämnat sina hem i skräck för den extrema milisgruppen Islamiska Staten, IS. Migrationsverket förbereder sig för en ny flyktingvåg under hösten.

– Vi följer utvecklingen dagligen och är djupt oroade, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Migrationsverket har tidigare räknat upp sin prognos för 2014 från maximalt 70 000 asylsökande till som mest 89 000. Nu kanske prognosen måste höjas ytterligare. Förra året sökte 54 000 personer asyl i Sverige, 28 00 av dem beviljades uppehållstillstånd.

– Vi har inte sett en liknande ökning sedan kriget på Balkan i början av 1990-talet. Rimligtvis kommer flyktingströmmen från norra Irak att öka under hösten, säger Fredrik Bengtsson.

De senaste dagarna har den extrema islamiströrelsens IS intagit tre större städer på Nineveslätten i norra Irak. Städernas befolkning utgjordes i huvudsak av kristna minoritetsgrupper, framför allt assyrier. Staden al–Hamadaniya hade i förra veckan 50 000 invånare, nu finns bara 40 män kvar i den ockuperade staden.

– Av någon anledning valde de att stanna kvar. Jag pratade med en av männen för några timmar sedan. Då var de fortfarande vid liv men hade fått besked om att de skulle avrättas om de försökte fly, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska Riksförbundet i Sverige.

En kvarts miljon människor har flytt från norra Irak de senaste veckorna, merparten är assyrier.

– Hela vårt folks historia är på väg att utplånas. Världen måste reagera innan det är för sent, säger Afram Yakoub.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset