GÖRAN GREIDER: Kanske kan man hoppas att succéfilmerna och böckerna Hunger Games bidrar till att landsbygden får ett välbehövligt uppsving i våra sinnen? Filmerna handlar om ett uppror mot huvudstaden, där makten och konsumtionslyxen finns, och de som gör uppror är de förtryckta människorna i de distrikt som producerar något.

Det är medryckande fantasyfilmer men de har en samhällskritisk kärna. Huvudstadens makt är inte bara militär utan också medial. Makten upprätthålls inte minst genom de årliga och grymma hungerspel där framlottade tävlingsdeltagare från de olika distrikten får utkämpa dödliga strider i ett TV-sänt underhållningsprogram.

Och något har kanske hänt, i alla fall i debatten. SVT:s Aktuellt har exempelvis rapporterat bra om hur illa bredbandet fungerar i landsbygd och glesbygd. I dagarna kom också en medieundersökning som visade hur större delen av journalistkåren är centrerad till huvudstaden. I vissa kommuner finns inte längre en enda journalist.

Även när det gäller tv-serier verkar något ha hänt. Jag gillade inte riktigt Jordskott som nyligen sändes, den var trög och svår att hänga med i och många klagade på den nedvärderande bilden av världen utanför storstäderna som lades fram där – inte en vanlig människa i sikte i dessa bergslagsbygder.

I stället var de mystiska storskogarna befolkade av naturväsen och troll, trots att skogarna sedan länge är ett slags gröna industrihallar och troll bara hittas på nätet. Men Jordskott sög trots allt näring ur en bild av landsbygden. Landsbygd har börjat fascinera.

Just nu följer jag den norska serien Frikänd som går i SVT på söndagarna. Den är enkel, saknar såväl fantasyinslag som konstnärliga utsvävningar. Det är en kriminalhistoria, men knappt med några poliser inblandade. Och skildringen av ett litet utsatt samhälle nedanför fjällen vid en underskön fjord känns riktigt sann. Det största lokala företaget köps upp av ett transnationellt finansbolag i Asien.

Det återstår några avsnitt men i centrum står huvudpersonen Aksel, född och uppvuxen i den lilla orten, men sedan länge anställd på det stora transnationella bolaget. Han frikändes en gång från ett mord på orten, men jagas av sitt förflutna. Serien handlar om vad en människa kan känna för en förlorad hemort på landsbygden. Och faktiskt – den ger en allsidig bild av det lilla samhället, med vanligt folk som inte görs exotiska.

Sista delen av Hunger Games kommer först i höst. Jag antar att huvudstaden kommer att falla och att världen utanför centrum får sin upprättelse.

+ S-kongressen hade modet att sätta upp målet att föräldraförsäkringen ska delas lika. På lång sikt är det nyckeln till jämställdhet.

- S-kongressen blev en besvikelse. Partiet vågade inte ta steget till en offensiv ekonomisk politik som på allvar kan ta itu med arbetslöshet och ihålig välfärd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset