Hus förstördes och mellan 400 och 900 människor ska ha dött i den kraftiga orkanen som dragit in över Haiti.
Hus förstördes och mellan 400 och 900 människor ska ha dött i den kraftiga orkanen som dragit in över Haiti.

Dödstalen stiger i Haiti efter den förödande orkanen Matthew, och uppemot 5 000 omkomna befaras. Nu hotar hungersnöd, och hjälporganisationerna vädjar om pengar.– Det behövs en miljard dollar, säger Håkon Skaug på Hoppets stjärna.

Skaug och tre andra hjälparbetare är på väg i bil till staden Les Cayes, en stad som ligger i det område i sydvästra Haiti som hör till de som drabbades värst av orkanen som slog till mot västkusten i tisdags med förödande hastigheter.

Deras färd har kantats av förstörda hus, nerfallna träd och åkrar som står under vatten. För det utfattiga landets invånare är det en förödande massförstörelse.

– Vi åker just förbi en bananplantage där allt är förstört. Fanns inte en planta kvar, berättar Håkon Skaug på telefon för TT.

Katastrofal skörd

Skörden i november väntas bli en katastrof, och hunger hotar redan inom några veckor om det inte sätts in omfattande hjälpinsatser direkt.

– Nästan allt i Haiti odlas i landets södra och västra delar, och därför riskerar hela landet hunger 80 procent av befolkningen är i farozonen, säger Håkon Skaug.

Läget förvärras av koleran, och den vattenburna bakterien sprids nu snabbt till följd av att förorenat avloppsvatten smittar dricksvatten.

Kring 30 människor har redan avlidit i sjukdomen efter orkanen som skördade uppemot 900 liv medan tiotusentals flytt från sina hem och lever i tillfälliga läger.

– Risken är att vi kommer att upptäcka många fler dödsoffer när hjälporganisationer och FN kommer fram till byar som hittills inte har gått att nå, säger Håkon Skaug som befarar att dödstalen kan stiga till 5 000.

– Det är haitiernas egen bedömning, säger han.

Behövs en miljard

Myndigheterna räknar med att det behövs kring 1 miljard dollar för att täcka hjälpbehoven, men pengarna strömmar inte in till hjälporganisationerna i den takt som behövs.

– Delvis beror det på att Florida drabbades och att allt fokus i USA hamnade där. Situationen i Haiti hamnade på många håll i medieskugga, och då skänker människor mindre.

Dricksvatten, livsmedel och andra basvaror hör till sådant som nu är mest akut. FN har börjat släppa ner mat och annat från luften, och USA, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien gör också insatser på plats.

USA har skickat transportfartyget Mesa Verde mot Haiti med helikoptrar med tunglyftskapacitet ombord. 700 soldater och sjömän samt en svävare, som används för att föra in hjälp, finns också på båten.

AP Photo/Dieu Nalio Chery

En översikt överstaden Jermie i Haiti efter stormen.

Dieu Nalio Chery/TT

En kvinna samlar ihop ris och andra letar runt bland kaoset orkanen skapade.

Dieu Nalio Chery
Dieu Nalio Chery/AP/TT
Förödelse efter stormen Matthew i Haiti.
Dieu Nalio Chery/AP/TT
En man försöker att reparera sitt tak som blåsts bort av Matthew.
Dieu Nalio Chery/AP/TT
Invånare bär en kista med en gravid kvinna, ett av orkanen Matthews offer i Haiti.
TT
Uppgifterna om antalet omkomna varierar från 400 till nästan 900.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset