Är du rädd för att få vinfläckar på mattan på festen? Glöm då inte att köpa sprit.

All Over Press

I en video förklarar American Chemical Society hur du med kemins hjälp kan byta ut de gamla husmoderskurerna mot något som verkligen funkar. 

En av de värsta fläckarna du kan få på din ljusa matta är rödvin. Traditionella kurer är att hälla på salt som suger upp vätskan och till och med vitt vin. Men medan det vita vinet kanske gör rödvinsfläcken till rosé finns det andra alkoholhaltiga drycker som verkligen fungerar.

I rödvin finns det färgpigment som löses i alkohol så om du häller på vit sprit som gin eller vodka kommer färgen att lösas upp i spriten. Sen kan du torka upp spriten med en trasa. Det är viktigt att du är snabbt framme så att färgen inte hinner tränga in i mattans fibrer. Eftersom du kanske inte är vid dina sinnens fulla bruk kan det vara bra att påpeka att sambucca, likör och andra söta spritsorter inte är att rekommendera då de kan kladda in i mattan. 

Daily Mail har utifrån Chemical Societys råd och med hjälp av med städbolaget Hassle sammanställt en lista på andra livsmedel som kan användas vars kemiska sammansättning gör dem till mirakelmedel för olika städändamål. Bland annat kan insidan av ett bananskal funka för att putsa skinnsoffan och majonnäs kan ta bort smutsfläckar på trä. Ketchup funkar för att putsa mässing och koppar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset