Stek i smör under ständig omrörning är en av Crambys tips för att få till äggröran.
Stek i smör under ständig omrörning är en av Crambys tips för att få till äggröran.

Hur tillagar man tofu? Hur gör man bästa äggröran? Jonas Cramby svarar på era frågor.

Jag vill börja äta mer tofu men det verkar krångligt att tillaga. Vilken är den bästa tofun och hur tillagar man den?

Hälsningar Fredde

– Jag gillar silkestofu, en mjuk, vobblig tofu som passar perfekt i till exempel den kinesiska favoriten Mapo tofu. Där sjuder man bara tofun lite lätt i saltat vatten för att den ska hålla formen innan den går i den heta såsen, så inte alls svår att tillaga. I Japan äter man ofta hiyayakko, vilket tar bokstavligen sekunder att göra och man behöver inte ens sätta på spisen. Hiyayakko är kall silkestofu med japansk soja, riven ingefära och finhackad salladslök som topping. Äter man fisk kan man också strössla med umamibomben katsouboshi vilket är tunna tonfiskflingor som man hittar på den asiatiska mataffären. Mycket gott.

LÄS MER: Så gör du en Chicago hot dog

Kämpar med att få till den perfekta äggröran. Hur gör man? 

Vänligen Anna

– Tricket med perfekt äggröra är att steka den i smör, under ständig omrörning, på låg värme och under riktigt lång tid – för en riktigt superkrämig äggröra tar det nog närmare 5 minuter. Det är också viktigt att ta den från värmen i tid så att den fortfarande är krämig – tänk på att den fortsätter tillagas på väg till frukostbordet – samt att salta perfekt.

Vilken är den bästa vegomaten att grilla?

Gurra

– All mat blir godare av att grilla, även vegetarisk. Min personliga vegetariska grillfavorit är dock mexikanska elotes, sådana där grillade majskolvar de äter i Nacho Libre med Jack Black om du kanske har sett? Iallafall, du gör dem så här: lägg majskolven med blasten kvar på grillen och grilla tills den nästan är svart. På så sätt får majsen en god rökig smak av blasten och blir samtidigt ångad. Ta bort blasten och grilla den ångade majskolven så att den får färg. Pensla med majonnäs, salta, häll på chilipulver och pressa på lite lime. Rulla till sist hela kolven i fint riven parmesan som fastnar i majjon och gör att den nästan ser luden ut. Underbart!

LÄS MER: Här är Stockholms bästa krogar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset