Om du har en sjukdom som gör att du är borta från jobbet ofta kan du slippa karensdagen.
Om du har en sjukdom som gör att du är borta från jobbet ofta kan du slippa karensdagen.

När du är sjuk och borta från jobbet får du ingen ersättning alls den första dagen, som kallas karensdag. Men vad gäller om du går hem efter halva dagen? Och spelar det någon roll vilken anställning du har?

Vad är en karensdag?

Om du är anställd och måste vara hemma från jobbet på grund av sjukdom får du ingen ersättning alls den första dagen, karensdagen. Arbetsgivaren behöver alltså inte betala någon sjuklön. Därefter får du sjuklön, som är 80 procent av din ordinarie lön, i 14 dagar.

Arbetssökande och egenföretagare, som inte har någon arbetsgivare, får den första dagen på sjukdomsperioden ingen sjukpenning från Försäkringskassan. Arbetssökande kan efter det få sjukpenning för tiden den är sjuk, som ligger på 80 procent av dennes tidigare lön. Samma sak gäller för egenföretagare, som kan få 80 procent av sin inkomst i sjukpenning.

LÄS MER: Slopa karensdagen för oss inom vård och barnomsorg när vi blir sjuka

Vad händer om jag blir sjuk flera gånger på kort tid?

Du kommer tillbaka till jobbet efter sjukdomen – så blir du sjuk igen. Då är det så här: Om du inom loppet av fem dagar efter att du kommit tillbaka till jobbet blir sjuk igen slipper du karensdagen. Då får du sjuklön direkt.

Kan jag slippa karensdagen om jag är sjuk väldigt ofta?

Ja, det kan du! Om du har en sjukdom, eller ett funktionshinder, som gör att du beräknas vara borta fler än tio gånger per år kan du ansöka om högriskskydd hos Försäkringskassan. Du ansöker själv, men det kräver att du har en dokumenterad sjukdomshistoria och intyg från läkare. Om du får högriskskyddet beviljat får du sjuklön redan från första dagen av din sjukdomsperiod, och slipper alltså karensdagen.

LÄS MER: Hemma sjuk? Så gör du för att få pengar

Men om jag går till jobbet, men går hem under dagen, blir det karensdag då också?

Det är den första sjukdagen som räknas som en karensdag. För den dagen betalas ingen sjuklön ut, men det finns däremot inget krav på hur lång sjukfrånvaron under karensdagen ska vara. Det innebär att om du blir sjuk efter halva din arbetsdag och går hem tidigare än vanligt går du inte miste om en hel dags sjuklön, utan endast för de timmar från att du går hem från jobbet. Alltså, går du hem sjuk från jobbet efter halva dagen räknas det ändå som en karensdag och du får fortfarande lön för de timmar du jobbat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset