Med rätt mathantering håller maten i dina matlådor bättre.
Med rätt mathantering håller maten i dina matlådor bättre.

Maten kan stå upp till en vecka i kylskåpet och med rätt mathantering kan du värma den flera gånger. Här är svaret på allt du kanske någonsin undrat över din matlåda och innehållet i den.

Hur länge kan jag spara min matlåda i kylen?

De flesta maträtter håller i fyra dagar upp till en vecka i kylskåp under förutsättning att de är tillagade och har varit upphettade. Generellt kan man säga att ju lägre temperatur du har i kylen desto längre håller maten. Fyra grader kan ge upp till en fördubbling i hållbarhet jämfört med om du har åtta grader.

Kan jag äta min mat om jag glömmer matlådan framme över natten?

Maten får gärna stå framme en stund och svalna innan den ställs in i kylen. Däremot ska den inte stå alltför många timmar och grundregeln är att kyla maten snabbt.

– Det går inte riktigt att svara på om det är säkert eller inte. Ju längre du haft den i rumstemperatur desto större är risken för bakterietillväxt. Det kan mycket väl vara så att bakterierna har hunnit föröka sig till hälsoskadliga nivåer, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Använd dina sinnen: titta, lukta och smaka på maten. Om det till exempel bildats vita prickar på maten behöver det inte vara mögel utan kan vara stelnat fett. Testa att värma maten, smälter prickarna är det stelnat fett och inte mögel.

LÄS MER: Här är 10 matvaror som du kastar – helt i onödan

Ska jag låta maten i lådan svalna innan jag stoppar in den i kylen/frysen?

För att hindra bakterietillväxten är det viktigt att maten kyls ned snabbt. Däremot bör man inte gärna stoppa in den varma maten direkt i kylskåpet. Ett tips är att fylla diskhon med kallt vatten och ställa ner den varma kastrullen, eller ut på balkongen om det är vinter.

Blir maten i kylskåpet förstörd om jag stoppar in en varm matlåda?

Den varma maten i matlådan mår bra av att kylas ned snabbt, däremot kan mjölk och andra kylvaror få sämre hållbarhet om man ställer in för mycket varm mat.

– Det beror lite på hur mycket mat du ska kyla ned. Har du mindre volymer, så som en matlåda, är det ingen fara. Har du däremot en stor kastrull är det bättre att låta den svalna av till rumstemperatur, säger Åsa Brugård Konde.

Kan jag tina en fryst matlåda, värma upp maten och sedan stoppa in den i frysen igen?

Med rätt mathantering – bland annat bra hygien och genom att inte låta maten stå framme för länge – går det mesta att värma flera gånger.

– Har du till exempel tinat matlådan i kylen och plockar ut det du ska äta så kan du absolut frysa om den, säger Åsa Brugård Konde.

Finns det något som inte går att frysa?

I princip allt går att stoppa in i frysen. Däremot kan produkterna förändra konsistens, bli torra eller färglösa. Vissa rätter, så som feta maträtter, bör inte ligga i frysen mer än tre till sex månader. Fettet kan härskna, det påverkar smaken men är ofarligt. Magra produkter kan hålla i flera år i frysen.

LÄS MER: Här är 10 rätter under 10 kronor per portion

Är det farligt att värma maten i en plastlåda?

Det finns vissa märkningar att titta efter när du köper matlådor i plast. Vill du vara säker på att matlådan är lämplig för kontakt med livsmedel ska du kolla efter EU:s gaffel-och glassymbol. Andra symboler, så som den som betecknar olika temperaturer eller den med ett matkärl med vågor över, är förpackningsbranschens egna märkningar. EU har däremot infört extra kontroller gentemot länder så som Kina, där importerade husgeråd kan innehålla cancerogena ämnen.

De plastmaterial som får användas innehåller ämnen som är utvärderade och kopplade till ett gränsvärde, har toxikologen Kettil Svensson förklarat i en tidigare artikel i Metro.

– Men även om man överskrider det värdet några gånger spelar egentligen inte någon roll för det är satt med så god marginal, så att man ska kunna tolerera det under hela livet. Vi kan inte se några speciella risker med de här mikrokärlen som har märkningen gaffel och glas samt användningsområde, sa han då.

LÄS MER:Psykologen: Därför stjäl kollegan din matlåda

Hur får jag rent matlådan efter att ha ätit exempelvis köttfärssås?

Det bästa är att diska matlådan direkt i varmt vatten och diskmedel för att lättare få bort matrester. Andra tips kan vara att blanda bakpulver och vatten till en massa och låta verka en stund eller över natten. Även citron sägs funka mot hårda fläckar.

– Missfärgningar behöver inte betyda att matresterna är kvar utan det är ju missfärgningar, säger Åsa Brugård Konde.

Om jag äter direkt ur matlådan och den blir repig, fastnar det lättare matrester då – och bildas det mer bakterier?

Materialexperten Anders Eliasson, från KTH, har i en tidigare Metro-artikel berättat att ämnen i maten kan komma att röra sig in i plasten om du värmer maten direkt i matlådan. Är matlådan dessutom repig innebär det att det finns en större yta som kan ta färg, smak och doft.

Finns det någon matlåda som ger längre hållbarhet?

Det är alltid bra att ha en låda som går att försluta helt. Det ökar hållbarheten och hindrar maten från att torka ut. Kontrollera också att lådan är till för förvaring av mat, den ska vara märkt med EU:s gaffel-och glassymbol.

LÄS MER: Sofia, 27, gör 20 matlådor varje vecka – här är hennes bästa tips

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset