Hur ska grekerna överleva?
Hur ska grekerna överleva?

När till och med EU-mamma Merkel går ut och säger att hon lider med de grekiska pensionärerna har det gått långt. Men i Trojkan (IMF, ECB, EU) sitter ett hjärtlöst gäng som straffar de skuldsatta för att rädda euron.

Primärt straffas den grekiska arbetar- och medelklassen som inte längre har något finansiellt fett att banta bort. Istället för att jaga de miljarder som finns gömda i schweiziska banker och de grekiska förmögenheter som plöjts ner i Londons fastighetsmarknad den senaste tiden har de gett sig på det enklaste offret – den grekiske arbetaren. Den som fortfarande har ett jobb. Den som fortfarande är kvar i landet och inte flytt fattigdomen som hundratusentals andra.

Innan krisen var bilden av greken den sorglösa, dansande Zorban som njöt av nuet och älskade livet. Greken var livsnjutaren som saknar ord för fenomen som utbrändhet. Ordet existerar helt enkelt inte i det rika grekiska ordförrådet. Innan krisen utmärkte sig även Grekland som ett av de länder med minst antal självmord. I dag är både självmord och utbrändhet vardag.

Nu har nedräkningen börjat. Om någon månad kommer besked om EU:s svarta får ska slaktas och slängas ut ur valutasamarbetet. Ord som drachmageddon, grexit och geuro dyker upp dagligen i världspressen. Snart kommer grekiska gator att översvämmas av förtvivlade demonstranter och strejker och kravaller kommer fylla nyhetssändningarna.

Trojkans recept för att rädda Grekland har handlat om att sänka lönerna till bulgariska nivåer, höja skatterna till svenska nivåer och införa fastighetsskatter som ruinerat familjer. Privatiseringar och utförsäljningar pågår för fullt och nu kommer nya krav på nedmonterad arbetsrätt. Fullkomlig flexibilitet krävs av arbetarna vilket är synonymt med slaveri. Därtill kommer de att föreslå en sexdagars arbetsvecka.

De som alltså har jobb kommer även att tvingas jobba på helgerna. Detta ska ske i ett land där 30 procent av befolkningen är arbetslös och 52 procent av ungdomarna inte ens kan drömma om ett jobb.

Min kompis Eleni är nyutexaminerad advokat. Hon har studerat i fem år och tagit en magisterexamen i immaterialrätt. Hennes ingångslön på en anrik atensk advokatbyrå är 580 euro och hon får jobba dygnet runt. Nu funderar hon som alla andra i hennes situation och generation på att flytta utomlands. ”Till Bryssel eller Berlin. Det är ändå där alla beslut fattas”, säger Eleni som demonstrerade för två år sen med ungdomarna som kallade sig för 700 euro-generationen och som i dag bytt namn till 400 euro-generationen. För det är dagens snittlöner. 

Frågan är inte längre om Grekland ska vara kvar i Eurozonen utan hur greken ska överleva vardagen.

+ Mångfald i SVTGrattis Gina Dirawi – tv-drottning och Grattis SVT för att ni för in lite mångfald i tv-rutan.

– Felprioriterat. RUT-avdrag för läxhjälp. Använd skattepengarna för att höja lärarlönerna istället!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset