Måste man skölja grönsakerna? Hur vet man när laxen är klar? Läsarna har fått ställa frågor till Metros matkritiker Jonas Cramby. Här är hans svar.

Måste man skölja grönsaker?
Hälsningar, Tomas Johansson

Svar: Klart du inte MÅSTE skölja grönsaker, du kommer antagligen inte dö av det. Inte direkt iallafall. De halter av bekämpningsmedel som vi har inom EU ska vara ”säkra” att få i sig men även om du vågar lita på detta – och även om du äter ekologiska eller hemmaodlade grönsaker – så kan det ju finnas andra osköna grejer som salmonellabakterier, jord, gödsel eller lämningar från folk som petat näsan precis innan de väljer tomater. Plus att en snabb dipp i isvatten friskar upp de flesta grönsaker och gör dem krispigare och godare. Så kort sagt: dumt att chansa. 


Finns det något sätt att se hur om laxen är klar utan att skära i den eller använda termometer?
/Malin

Svar: Ja. Peta på den lite lätt med fingret och se om lamellerna släpper men att det fortfarande finns en lite rå kärna. Torr lax gör ingen glad. 

► LÄS MER: Så får du ut max av färskpotatisen


Hur ser jag att jag har skurit köttet rätt?
Hälsningar, Muthana Alharith

Svar: Bättre kolla hur köttfibrerna ligger innan du skär. För att köttet inte ska bli för segt skär man det alltid MOT muskelfibrerna.


Jag är så jävla trött på fryspizza men älskar att värma saker i ugn. Har du tips på något som kräver samma minimala ansträngning? Jag vill gärna slippa hacka saker, det är något som jag är så jävla dålig på. Tack!
/ Ante

– Ledsen, men tyvärr ger minimalt med ansträngning alltid minimalt med resultat. Det är någon slags naturlag. Som jag ser det har du tre val: 1. Flytta ihop med/anställ nån som lagar maten åt dig. 2. Fortsätt äta som en sjöman med skörbjugg eller 3. Sluta tänk på matlagning som något nödvändigt ont, utan se det som nåt roligt och spännande istället. Att vara intresserad av mat är att vara intresserad av världen.

►LÄS MER: Fem böcker varje matälskare bör läsa


Jag har försökt göra sötpotatispommes i kastrull (har ingen fritös) men de blir alltid bara sladdriga. Finns det något knep för att få till just sötpotatisen? (obs, brukar lyckas med vanlig potatis)
Med vänlig hälsning, Sari
– Som yrkesätare är sötpotatispommes en sådan slags rätt som jag alltid undviker på krogen av precis den anledning du nämner: de är alltid så himla söta, sladdriga och mjäkiga. Nej, jag är inget fan. Trots att de har en viss fitnessaura över sig är de heller inte särskilt mycket nyttigare än den gamla trotjänaren potatis. Men vill du trots allt göra sötpotatisfries finns det en del tricks att testa: skär dem tunnare än vanliga pommes, skaka dem med lite maizena, fritera få åt gången i 190 grader varm olja. Lycka till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset