Går det att endast leva på mat köpt direkt från producenterna? Petter Berndalen bestämde sig för att pröva. Nu har han inte handlat i en matbutik på tio månader.

Det var insikten om att han inte åt så bra mat som han trodde som fick musikern Petter Berndalen att bestämma sig för att försöka leva ett år på livsmedel som bara köps direkt från producenten. Han ville se om det gick att leva i en storstad, det här fallet Stockholm, utan att handla på Ica, Coop, Willys eller liknande. I dag, när nästan ett år gått, är hans svar utan tvekan ja. Petter säger att han mår bättre än någonsin. 

– Jag har fått bättre smak- och luktsinne. Jag använder inte salt längre eftersom maten har så mycket mer smak i sig själv. Jag har blivit starkare och fått mer energi. Men största fördelen är ju den skillnad jag gör. Djuren mår bättre, jag har knappt någon återvinning eftersom jag inte har något skräp då jag inte har en massa förpackningar och jag bidrar inte till några utsläpp. 

Petters livsmedelsbas är de olika sädesslagen, främst vete, dinkel och råg. Av detta bakar han bröd, gör paj och färsk pasta. Utöver detta lever han på grönsaker, kalkon, kyckling, nöt- och fläskkött och lax. Detta inhandlar han på gårdar runt om i landet.

Men helgmyset då? 
– Då torkar jag äppelbitar eller bakar pajer, säger Petter och skrattar. 

Årsdagen av hans projekt närmar sig men han har inga planer på att sluta leva på det sätt han gör nu. 

– Jag ser ingen anledning till det. Jag är inte sugen på nått i butiken, utom möjligtvis svartpeppar! 

På bloggen Husfadern.wordpress.com kan man följa Petter och hans nya livsstil. 

Gustav Gräll
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset