Hussein Ismail skulle bli vd på biobanken Birka men nu har han fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket.
Hussein Ismail skulle bli vd på biobanken Birka men nu har han fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket.

Hussein Ismail sänkte sin egna lön för att rädda bolaget han är vice vd för. I vår var tanken att företaget skulle expandera och att Ismail skulle ta över som vd. Men nu tvingas han istället lämna landet efter ett beslut från Migrationsverket.

För en vecka sen firades det med tårta på biobanksbolaget Birka i Lund. Planen var att företaget skulle dra igång en ordentlig expansion och att Hussein Ismail skulle kliva upp som vd på företaget.

Nu ligger planerna på is. Den tillträdande vd Hussein Ismail måste lämna Sverige inom fyra veckor och resa till Libanon. Detta efter ett slutgiltigt beslut från Migrationsverket, skriver SVT Skåne. 

– Vi hade gjort upp stora planer. Nu känns det som att allt är förstört. Jag är chockad, säger han.

Strax efter att Hussein Ismail och hans vänner startat företaget tvingades de gemensamt sänka sina löner för att bolaget skulle överleva. I mars, april och maj 2015 tog Hussein Ismail ut en lön på 13.000, 17.000 och 11.706 kronor, den sista lönen är under försörjningskravet.

– Det var nödvändigt för att vi skulle klara av våra planer. Jag hade inte en aning om att de här reglerna fanns, säger han.

LÄS MER: Unionen efterlyser arbetskraftsinvandring

Hussein Ismail kom till Sverige 2014 och sedan dess har han varit med och startat upp flera företag, bland annat Birka där han tillträder som vd den 1 april. Han hade förväntat sig att hans visum skulle förlängas ytterligare – ett utvisningsbeslut hade han aldrig räknat med.

– Jag kom hit för fyra år sedan och planen har varit att stanna länge. Det här var det värsta som kunde hända mig, säger han.

Trots att felet rättats till kommer Migrationsverket inte att ändra på beslutet.

– Här har man gjort ett medvetet avsteg att betala ut den utlovade lönen. Skulle man välja att titta mellan fingrarna på det här så finns det väldigt många andra ärenden där människor faktiskt blir utnyttjade som skulle kunna fara illa, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, till SVT Skåne.

Reglerna kring arbetskraftsinvandring ändrades den 1 december, delvis för att förhindra sådana här ärenden. Den som begått ett misstag och själv rättar till det får en andra chans.

– Men det bygger på att man själv rättar till misstag. I det här fallet ser man att man medvetet betalat ut för lite lön och man rättar inte till det förrän myndigheten börjar granska ärendet, säger Fredrik Bengtsson till SVT Skåne.

Hussein Ismail har möjlighet att skicka in en ett svar på det slutgiltiga beskedet.

LÄS MER: Tayyab Shabab ger upp – lämnar Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset