Michael Nyqvist blir ihågkommen som en briljant skådespelare och klok vän.
Michael Nyqvist blir ihågkommen som en briljant skådespelare och klok vän.

Efter att skådespelaren Michael Nyqvist nyligen gick bort har hans fru tagit initiativ till en stiftelse till hans minne. I samband med begravningen under fredagen träffas nu styrelsen för första gången.

Skådespelaren Michael Nyqvist, känd från filmer som ”Grabben i graven bredvid”, ”Såsom i himmelen” och ”Millenium”-filmerna, avled i sviterna av lungcancer den 27 juni.

Hans hustru sedan 19 år tillbaka, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, har gett den folkkära skådespelaren en kärleksgåva efter hans död. Hon har tagit initiativ till en stiftelse som kallas ”Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft”.

LÄS MER: Efter dödsfallet – Michael Nyqvists sommarprat sänds igen 

Stiftelsen var inget som Michael Nyqvist själv tog intiativ till innan sin död, bekräftar stiftelsens talesperson Thomas Perlmann.

– Han uttryckte inte det här rent konkret själv innan han gick bort. Initiativet kommer från hans änka, säger han till Expressen.

Under fredagen begravs Michael Nyqvist i Katarina kyrka i Stockholm. I samband med det träffas nu styrelsen för första gången. I den ingår kända skådespelare både från Sverige och utomlands som stod honom och familjen nära, bland annat Pernilla August, Anthony Edwards och Jens Orback.

LÄS MER: Kollegorna sörjer Michael Nyqvist 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset