Rikard Grönborg diskuterar med Carl Hagelin under Tre Kronors träning.
Rikard Grönborg diskuterar med Carl Hagelin under Tre Kronors träning.

Han har bott i USA i drygt 15 år, har dubbelt medborgarskap och har extraknäckt som fotbollstränare.Nu ska Rikard Grönborg, 48, bli den förste som leder Tre Kronor till seger i World Cup-ishockeyn.– Vi har en väldigt stark chans i det här mästerskapet, säger den nye förbundskaptenen.

I alla tider har svensk ishockey sneglat mot den nordamerikanska stilen.

Inte för att svälja allt från andra sidan Atlanten med hull och hår, men spetsegenskaper som vinnarinstinkt och målskytte har varit bitar där det sneglats avundsjukt på Kanada och USA.

Grönborg är uppväxt och fostrad i svensk ishockey, men har också jobbat i nio år som tränare och ledare i USA.

Pär Mårts efterträdare borde vara den perfekta förbundskaptenen.

"Är en hybrid"

Ett påstående han inte säger emot under ett samtal på spelarhotellet i Washington, inte långt från Vita Huset:

– Speciellt på grabbar som verkar här hela tiden, som nu i World Cup, så tror jag det är viktigt att de får en liknande miljö. Samtidigt ska vi inte coacha som den typiske amerikanske coachen gör, peka med hela handen och så. Jag tror vi måste hitta vår egen väg om vi ska lyckas mot framförallt Kanada i den här turneringen.

– Jag är en hybrid av en nordamerikansk och svensk coach. Jag tror det är fantastiskt viktigt, för vi i Sverige är väldigt duktiga på att bygga lag, acceptera roller och såna saker, medan här borta så är det ett mer individualiserat samhälle, vilket det också kan finnas fördelar med.

Rikard Grönborg kommer från plantskolan Huddinge utanför Stockholm, spelade själv tills han var 26 år gammal, men slutade utan att ha slagit igenom på SHL-nivå.

Valde bort fotbollen

I stället åkte han 1994 tillbaka till USA, där han hade spelat collegehockey, och slutförde sina studier. Han har en mastersexamen i managementteknologi.

Samtidigt halkade han in på tränarkarriären.

Ett kort tag var han tränare både i hockey – och fotboll för ett flicklag.

– Det var jättenyttigt för ledarskapsdelen. Jag spelade fotboll tills jag var 15–16 år gammal och hade erbjudanden att flytta till akademier i större klubbar, men då valde jag hockeyn, berättar han.

Inte förrän 2010 flyttade han tillbaka till Sverige – då hade han redan jobbat som scout för Tre Kronor i tre år – för en heltidstjänst på hockeyförbundet. Då hade han skaffat sig dubbelt medborgarskap.

En hockeynörd

Han har beskrivits som en hockeynörd.

– Ja, det kan man nog säga. Jag kan sitta hemma på kontoret och se tre matcher samtidigt, försvinna in i statistik och såna saker. Nummer ett är att jag gillar att jobba med människor, det är det absolut bästa jag vet, sedan är det bara en bonus med hockeyn – den är en så fantastisk sport. Den sätter verkligen förhållanden med människor på det yttersta provet. Att kunna verka i en miljö, där det på ytan kanske ser ut att vara väldigt tufft och rått, men där jag tycker det finns väldigt mycket mänsklighet.

TT: Hur känner du för att kliva in i rampljuset som ansvarig för ett av våra största landslag?

– Det är ingenting som jag har sökt, sedan accepterar jag och förstår att det är en väldigt stort sak och jag tycker att det är jätteroligt att det finns ett så stort intresse runt hockeyn i Sverige. Det är ju en del av kulturen jag har vuxit upp i. Det är en fantastisk förmån.

Tre Kronor börjar World Cup på söndag mot Ryssland, en mardrömsmotståndare som inte besegrats i stora sammanhang på tolv år. Grönborg säger att han inte lägger någon vikt vid historien, utan på nuet.

Och där ska Tre Kronors starka försvar – det bästa i World Cup enligt många experter – fälla avgörandet.

– Precis. Det är ju också vad vi tycker kommer att vara en stor match i matchen. De är fantastiskt spelskickliga och har målskyttar utan dess like i sitt lag, men vi känner att vårt kollektiv är mycket starkare, så vi ska se till att få matchen dit vi vill.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset