Leslie Tay släpper debutalbumet "Vilja & Tålamod".
Leslie Tay släpper debutalbumet "Vilja & Tålamod".

I dagarna släpper den hyllade artisten Leslie Tay sitt debutalbum. Nu vill han revolutionera den svenska musiken. ”Med den här skivan kommer jag att visa hur svensk musik kommer att låta framöver”, säger han till Metro.

Under 2008 släppte filmskaparen Stefan Berg dokumentären ”Leslie – killen som kommer att glänsa”. Han hade följt Leslie Tay från det att han var 14 år och rappade i skolkorridorerna, till att han som 19-åring var på väg uppåt i sin musikkarriär. I dokumentären hör man honom rappa rader som ”… alla lärare är rassar”.

Var det så du upplevde det som 14-åring?

– På grund av att jag inte alltid kände mig förstådd var det bara ett uttryck för hur jag upplevde att lärarna inte hade någon riktig inblick i hur många av eleverna levde utanför skolan. Det gjorde att själva dialogen med barnen inte alltid blev den bästa, och för mig kunde det upplevas som rasistiskt.

Den nu 29-åriga Leslie Tay växte upp i Sofielund i Malmö. En plats han själv beskriver som ”ett ganska stökigt men bra ställe”. Parallellt med en delvis stökig uppväxt var det där hans intresse för musiken växte fram.

– Att sjunga var inte det coolaste man kunde göra där jag kommer ifrån, så jag började rappa i stället. Därefter började jag att producera och skriva texter åt andra, och på det växte även sången fram naturligt.

”I dag kan jag säga att jag är min egen idol”, säger Leslie Tay. Foto: Linus Hagström

Du har tidigare sagt att du alltid har låtit musiken berätta. Vad vill du berätta med ditt debutalbum?

– Det jag rent ut sagt berättar och beskriver är hur svensk musik ser ut i dag. Innan jag kom ut med min ep ”12 år” så sjöng inte svenska artister på samma sätt som de gjorde efter. Det gjorde någonting positivt för den svenska musiken, och med den här skivan kommer jag att visa hur svensk musik kommer att låta framöver.

LÄS MER: Här är sommarens bästa festivaler 2018

När RMH-kollektivet – som har fostrat artister som Silvana Imam, Erik Lundin och Cherrie – slog igenom var Leslie Tay en självklar del av det sammanhanget.

– Alltså, jag tror att varje steg som jag har tagit inom musiken har varit väldigt betydelsefull för mig. Det jag bland annat fick av att jobba med RMH var min resa till att jobba med andra artister än mig själv genom samarbeten.

De han genom åren har samarbetat med, både som producent och featureartist, är bland andra tidigare nämnda Cherrie och Silvana Imam, Timbuktu och nu senast Molly Sandén.

– I Sverige har vi varit på framkant med att exportera musik, men de senaste fem åren har vi börjat uppskatta vårt språk genom musiken lite mer. Och det kan bara komma mer utav det om man bjuder in andra till att samarbeta.

Har du något drömsamarbete?

– De artister jag tidigare har haft som drömsamarbeten har jag redan jobbat med, men Lisa Nilsson vore kul. När jag växte upp var hon det närmsta soul man kunde hitta i Sverige.

LÄS MER: Erik Lundin: Nu kan jag leva på musiken

I dokumentären där man får följa Leslie Tay genom sina tonår syns hos honom en tydlig målbild: Han skulle bli en stjärna. När han i dag blickar tillbaka till sitt 14-åriga jag är han precis där han vill vara.

– I dag kan jag säga att jag är min egen idol. Jag har alltid strävat efter att bli på den nivån som jag är på i dag, vilket jag är väldigt glad över att jag har uppnått. Jag har lyckats inspirera så många, och kommer att fortsätta att inspirera fler.

Leslie Tays debutalbum ”Vilja & Tålamod” släpps på fredag den 20 april.

Leslie Tay

Född: 13 maj 1989 i Malmö

Gör: Sångare, musikproducent och låtskrivare

Tidigare karriär: Som huvudrollsinnehavare i dokumentären “Leslie – killen som kommer att glänsa” från 2008. Debuterade med sin ep “12 år” 2015

Aktuell med: Debutskivan “Vilja & Tålamod” samt den uppföljande dokumentären “Leslie brinner” med biopremiär i höst

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik