Försök att titta förbi din lägenhet eller be någon annan att göra det om du hyr ut den till en okänd. 
Försök att titta förbi din lägenhet eller be någon annan att göra det om du hyr ut den till en okänd. 

Nya sexköpsmiljön. Det typiska sexköpet sker inte längre i ett rum på ett sjabbigt hotell. En allt större andel av prostitutionen äger rum i lägenheter som hyrts ut i god tro, men förvandlats till bordeller.

– För ett par år sedan skedde de flesta av våra ingripanden i hotellmiljöer, men det har förändrats. I dag görs majoriteten av tillslagen i vanliga lägenheter, säger Simon Häggström, spanare på Citypolisens prostitutionsgrupp i Stockholm.

I många fall hyr de prostituerade eller deras hallick lägenheterna från helt vanliga människor som inte har en aning om vad som försiggår när de är borta.

– När vi lokaliserat kvinnor som säljer sex på någon adress visar det sig ofta att bostaden tillhör en helt vanlig familj som är borta på semester, och som inte alls haft någon intention att hyra ut till prostituerade.

Den typen av bordeller är ofta svåra att komma åt, eftersom de oftast bara är aktiva i en eller två veckor – sedan flyttar aktiviteterna vidare till nästa lägenhet.

När polisen lyckas avslöja verksamheten beror det ofta på tips från allmänheten, till exempel grannar, eller från missnöjda sexkunder som inte tycker sig ha fått valuta för pengarna. Det förekommer också att andra prostituerade ”tjallar”, för att slippa konkurrens.

Polisen spanar också via sajter och forum på nätet.

”Det kändes så äckligt”

Sara, 28, skulle vara bortrest under sommaren – så hon hyrde ut sin lägenhet.

Tillbaka efter semestern fick hon en chock: bostaden hade använts som bordell.

Den unga utländska tjejen i joggingkläder sa att hon skulle semestra och läsa böcker nere vid klipporna – och Sara ville inte vara den där misstrogna och fördomsfulla typen. Så hon hon sa ja till att hyra ut sin lägenhet på Kungsholmen i några veckor.

Men när hon kom hem igen låg ett brev på golvet –från Citypolisens prostitutionsgrupp. De hade spanat på en sexköpare och hittat tre unga tjejer som sålde sex i hennes lägenhet.

När hon senare googlade den unga tjejens ena telefonnummer hittade hon bilder och en prislista:  2 000 kronor för en timme, 1 500 för en halvtimme, 1 000 kronor för en ”avsugning”.

–. Först ville jag bara bränna upp sängen och flytta därifrån, säger Sara, som egentligen heter något annat, till Metro.

Av polisen har hon fått veta att en förundersökning pågår mot den misstänkta sexköparen. Däremot har man inte lyckats hitta någon hallick, fast erfarenheten säger att det oftast finns en.

För Sara har det första starka obehaget lagt sig.

– När man får lite perspektiv på saker är inte jag det största offret här. Jag tänker på hur de här tjejerna hamnat i prostitution, om de utsatts för människohandel, hur de lever i dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset