Att ha en helt egen sommarstuga, båt eller husvagn att spendera sin semester i är för många en dröm. Men i vissa fall kanske det faktiskt är skönare att hyra. Familjeekonomen går igenom för och nackdelar att äga respektive hyra några vanliga sommarnöjen.

Christine Olsson/TT/Manfred Gottschalk/Alamy/Hasse Holmberg/TT

Familjeekonomen Sharon Lavie tipsar om vad du ska tänka på innan du köper sommarstugan. 

Familjeekonomen Sharon Lavie på Ikano bank tycker det är bra idé att prova på innan man pungar ut pengar på att köpa en sommarstuga, husbil eller båt – eller bokar upp en långsemester och hyra desamma.

– Innan man bestämmer sig för om man ska äga eller hyra bör man fundera på vad man har för erfarenhet sedan tidigare. En bra grej kan vara att först testa på innan man knyter upp sig. Är det verkligen som man trodde det skulle vara? säger hon.

Om man ska köpa sommarstuga, husvagn eller båt eller istället välja att hyra dem när man väl vill använda det tycker Sharon Lavie beror på hur mycket tid man tänkt lägga på det - och hur mycket tid man är villig att lägga på saker runtom, som underhåll.

– Fundera på hur mycket du tänkt använda stugan, husbilen eller båten för att komma fram till hur ekonomiskt det faktiskt är att hyra respektive köpa. Använder man de bara någon eller några veckor om året blir det lite dyrt att köpa än att hyra, men använder man det flera veckor och kanske är i stugan på höst och vinter kanske det är ekonomiskt billigare att köpa, säger Sharon Lavie.

►LÄS MER:  Så många hyr ut sin bostad utan tillstånd

Objektivt verkar det kanske härligt att äga semesternöjet. Men sen blir det höst och det betyder ansvar för båtupptagning, långtidsparkering och massa annat fix och man inser att man inte ens hann spendera särskilt mycket tid i sin dyra investering. Å andra sidan är möjligheten att vara spontan på semestern eller på helger mindre när man hyr under en begränsad tid.

Nedan listar Sharon Lavie både positiva och negativa saker att tänka på när det kommer till att att köpa respektive hyra och ger sina bästa tips för den som vill hyra sommarstuga, husvagn eller båt. 

Hasse Holmberg/TT

Hasse Holmberg/TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset