Inkomstkraven på hyresgäster i tre kommunala bostadsbolag i Stockholm. Göteborg och Malmö sänks – fler bolag kan följa efter.
Inkomstkraven på hyresgäster i tre kommunala bostadsbolag i Stockholm. Göteborg och Malmö sänks – fler bolag kan följa efter.

Bostadsbolag i Stockholm, Malmö och Göteborg tar bort kravet på att hyresgäster måste tjäna flera gånger mer än vad hyran är på. I Göteborg slopas dessutom kraven på att hyresgästen ska vara skuldfri, rapporterar Ekot

Kommunala bostadsbolag i de tre storstäderna slopar till hösten sina krav på att hyresgästerna ska ha en viss inkomst för att få hyra en lägenhet, rapporterar Ekot.

I Göteborg försvinner även kraven på att hyresgästen måste vara skuldfri och utan betalningsanmärkningar, det är okej att ha tre betalningsanmärkningar i stället för två - och om dessa är avbetalade är det tillåtet att hyra. Att ha sulder är också okej, så länge som hyresgästerna har en ordnad ekonomi. 

– Nu slopar vi kravet helt med utgångspunkt i att alla ska ha rätt och lika möjlighet att söka lägenhet. Låt oss ha tilltro till människors egen förmåga att avgöra vilken hyra man kan klara, säger Mariette Hilmersson, vd för det kommunala företaget Framtiden, som äger de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg, till Ekot.

LÄS MER: Vanligare att kronofogden backar

I Malmö sänks kravet på att hyresgäster ska tjäna två gånger hyran till 1,5 gånger hyran. Stockholms kommunala bolags tidigare krav på inkomster tre gånger hyran ändras till att hyresgästen ska ha kvar 4675 kronor när hyran är betald. 

Sabo, branschens intresseorganisation, uppger till Ekot att fler bolag överväger att sänka kraven och se över hyresriktlinjer. Men det finns även bolag, som efter att de gått igenom sina krav valt att behålla dem. 

LÄS MER: Sabo: Slopa orimliga hyresgästkrav 

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel stod det felaktigt att bostadsbolaget Framtiden i Göteborg slopat kravet på att hyresgäster skulle vara helt utan betalningsanmärkningar. Så är inte fallet, en hyresgäst får numer ha tre betalningsanmärkningar, i stället för tidigare två. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi