En kvinna som i stort sett gjort sin bostadsrätt till ett hotellrum via Airbnb stoppas från att hyra ut. ”Jag tror att detta är det första fallet i Sverige”, säger hyresrådet Anne Bratt Norrevik till SvD Näringsliv.

En lagändring förra sommaren har gjort det lättare att få tillstånd för andrahandsuthyrning, vilket många har tolkat som fritt fram för att hyra ut i andra hand hur och till vem man vill. Men fallet där en kvinna hyrt ut sin lägenhet på Södermalm i Stockholm har testat gränserna. 

Den 27-åriga kvinnan hade haft en profil på Airbnb, sajten där lägenhetsinnehavare kan hyra ut sin bostad till turister i korta perioder, sedan 2013. I slutet av juli i år upptäckte bostadsrättsföreningen uthyrningen och stoppade kvinnan från att hyra ut. Hon vände sig till hyresnämnden, som gick på bostadsrättsföreningens linje.

► LÄS MER: Familj hyrde ut via Airbnb – fick huset vandaliserat

Kvinnan hade bokat in ett tiotal kortvariga hyresgäster fram till i oktober i år, något som hyresnämnden menar strider mot lagen om att uthyrningen inte får vara "mer att likna vid hotellverksamhet av kommersiell natur".

– Syftet med att lagstiftningen ändrades var att tillgodose behovet av bostäder, inte hotellrum, säger hyresrådet Anne Bratt Norrevik till SvD Näringsliv

Förutom att det liknar kommersiell verksamhet menar hyresnämnden att det kan vara störande för grannar när okända personer ständigt rör sig i trapphuset. 

Kvinnan har sålt lägenheten och ska flytta den 1 oktober, men får nu låta den stå tom i stället för att få in extraslantarna. Och det kan röra sig om stora pengar. Enligt SvD Näringsliv kan en lägenhet på Söder inbringa 150 000 kronor under en sommar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi