På Snaps på Medborgarplatsen var Sofia Sandbäck, Ellen Nyqvist och Håkan Lööw bland de allra första att sätta sig i eftermiddagssolen på uteserveringen.
På Snaps på Medborgarplatsen var Sofia Sandbäck, Ellen Nyqvist och Håkan Lööw bland de allra första att sätta sig i eftermiddagssolen på uteserveringen.

Uteserveringarna blir fler och fler i Stockholm. I år öppnar hundra nya uteserveringar.

Solen har kanske inte varit framme i samma utsträckning som vi hoppats. Men i vårens skugga märks en explosion av nya uteserveringar i Stockholm.
Enligt siffror från Stockholms stad får stan nämligen drygt 100 nya uteserveringar, varje år. När vårsolen väl anländer fylls kaféernas och krogarnas uteplatser i rasande takt, varje år.
– Här i Norden har vi alltid dyrkat solen. Den ger oss den första värmen hur kallt det än är. När vi öppnade var det två grader varmt ute men ändå fullt på uteserveringen, säger Pascal Lund, krögare på Snaps Bar & Bistro på Medborgarplatsen.
Snaps är en av de krogar som öppnade uteserveringen redan i mitten av mars i år. Många uteserveringar har dessutom öppet året runt numera, något som kan förklaras delvis med att rökförbudet inomhus skapar ett behov av uteplatsen. 
– Vi stänger på uteserveringen på vintern för vi tycker att det ska vara en ahaupplevlse när vi öppnar på våren, säger Pascal Lund.
Om antalet nya uteserveringar fortsätter att öka i samma takt som de senaste åren kommer Stockholm att ha över 2 000 uteserveringar om två tre år. För tio år sedan var den siffran endast 780 stycken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset