REPLIK: Kristina Finnholm beskriver i sin debattartikel i Metro (9/10) att hennes dotter upplevde att endast pojkar fick träna basket. Att någon inte känner sig välkommen in i den svenska basketfamiljen, dit alla är välkomna, är något vi tar allvarligt på. Lyckligtvis speglar denna situation inte vår verksamhet utan handlar snarare om bristande kommunikation.

► LÄS MER: Vad ska något så löjligt som sport vara bra för?

På grund av hallbristen prioriterades de äldre lagen och Kristinas dotter blev erbjuden en plats i det äldre flicklaget, i väntan på att en halltid skulle hittas till det yngre. Är det någonting som förbättrar möjligheten för alla att utöva idrott är det att bygga fler hallar!

Svenska Basketbollförbundet satsar lika mycket på bägge könen. I landslagsverksamheten får man samma dagersättning, samma standard, lika stor stab etcetera. Vi vet också att i stort sett alla våra ungdomsföreningar har lika stor verksamhet för pojkar och flickor och att de har jämbördiga förhållanden med träningstider.

Den förening som Kristina Finnholm syftar på är KFUM Skellefteå. Över 70 procent av alla spelare i föreningen 2014/2015 var flickor.

KFUM Skellefteå följer fullt ut Svenska Basketbollförbundets upplägg för Easy Basket, vilket innebär att det är fokus på att det skall vara kul att idrotta och att alla skall få vara med – tabeller och resultat finns inte upp till tolv års ålder.

KFUM Skellefteå bjuder in Kristina och hennes dotter att besöka säsongens första Easy Basket-sammankomst 17 oktober på Nordanåhallen. Vi tror att de väl på plats skulle konstatera att den basketklubb hon funderar på att själv starta upp, med fokus på att träna för att ha kul, inte behöver startas – den finns ju redan.

Lena Wallin-Kantzy

Generealsekreterare Svenska Basketbollförbundet

Martin Erman

Ordförande KFUM Skellefteå Basket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset