Madeleine Vall och Alexander "The Mauler" Gustafsson.
Madeleine Vall och Alexander "The Mauler" Gustafsson.

Som rankad världsetta och med en egen tevespelsfigur är MMA-proffset ­Alexander Gustafsson stekhet på marknaden. Men hypen kring sig själv tar han med ro, så länge han får bära solglasögon. Metro Student skickade iväg thaibox­stjärnan Madeleine Vall för att ta reda på mer om mannen bakom brillorna.

Vilken är din bästa svordom?
Fuck! Det är första bästa ordet som slinker ur när jag blir frustrerad. Det händer väl oftast på träningen. Eller om jag är pressad och stressad. Och kanske om jag tappar något. Eller om jag är hungrig. Eller trött …

Du postar ofta bilder på dina hundar på Instagram. Har du inga riktiga kompisar?
– Mina hundar är bäst. Jag har två stycken american bulldogs, Ghost och Sativa. Mina människovänner består mestadels av mitt team och mina klubbkamrater. Vi lever samma liv och tillbringar många timmar tillsammans på klubben varje dag. När jag inte är med dem är jag med min familj. 

Vilka divalater har du?
– Jag bär alltid mina solglasögon. Ljust, mörkt, ute eller inne spelar ingen roll – alltid glajjer. Kanske har jag blivit lite bekväm och vardagslat också. Mitt team jobbar bra för mig och jag kan lägga över det mesta, som inte handlar om att slåss, på dem. 

Vem tycker du är coolast i världen?
– Min mormor. Henne träffar jag så ofta jag kan. Hon är klok och hon är rolig.

Har du någonsin tagit fel på dina öron och blomkålshuvuden?
– Det skulle vara under matchbantningarna då. Både för att man blir trög på kaloriunderskott och för att man vill äta allt som kommer i sin väg. Fast jag har det ändå rätt smärtfritt jämfört med många andra fighters. Off season ligger jag på en högre vikt än den jag tävlar i, men så fort jag startar träningscampet inför match rinner mycket av automatiskt. Det är mest de sista dagarna som jag är utsvulten, och som gör mig riktigt grinig. Jag älskar mat och vill äta vad jag vill, när jag vill och hur mycket jag vill. Helst Big Tasty.

Vad är det värsta som hänt dig?
– Att jag inte vann matchen mot Jones. Att han har bältet och inte jag. Att förlora i sig suger, men att göra sitt livs match, tro att man vinner och sen bli bortdömd … aj. Nästa gång kommer jag avsluta honom och ta hem bältet till Sverige.

Vad är roligast med att vara en fighter?
– Gemenskapen på klubben, vi är som ett stort vuxendagis. Kicken i att utmana sig själv och pressa sig till det yttersta. Och att mitt jobb är att göra just det jag älskar att göra. 

Hur mycket myglar du på träningen?
– Så fort coach Andreas inte tittar, det gäller ju att träna smart.

Kan vem som helst bli en fighter?
– Ja, det tror jag. Men det krävs disciplin, stenhård träning och förmodligen snäppet mer vinnarskalle än i andra sporter. Plus att man måste vara med på att det är en ensamsport i allra högsta grad. I buren är man ensam. På riktigt. 

När är du nöjd med dig själv?
– Efter en bra träningsdag. När jag dominerar och har huvudet på skaft. När jag känner att jag tränat stenhårt och tagit ut mig max men ändå känner mig stark och har kraft kvar. Dessa dagar inträffar dessvärre mer sällan än vad man skulle önska. Men det är också det som triggar en som fighter, man kan alltid bli bättre.

Berätta en hemlis.
– För inte så länge sedan höll jag på att skita ner mig i spökhuset på Gröna Lund. Och så är jag lite mörkrädd och tror på fotmonster under sängen …

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset