Varför är det negativt att vara tjock? Varför anses en vara en sämre människa om en är tjock, undrar Molly Bergström.

"Ser hon inte att hennes magar väller fram i det där tajta linnet?"

"Hur vågar hon, som är så tjock, äta på McDonalds?"

"Hur vågar det där jävla fettot visa sig på stranden?"

Yes! Jag ska erkänna på en gång. Jag har också varit en av dem som kommenterat andras utseende. Jag har också tänkt dessa tankar om andra. Då gjorde jag det för att jag helt enkelt trodde att "en gjorde så". Antagligen för att passa in bland mina dåvarande vänner. 

►LÄS MER: ”Sluta titta på oss överviktiga på gymmet – vi får se ut hur vi vill”

Nu i efterhand vet jag att jag tänkte så just för att jag själv hade en otroligt dålig självkänsla. Jag har under hela mitt liv fått kommentarer om mitt utseende och min vikt. Tyvärr tror jag inte att det är speciellt unikt. Allt handlar om utseendet och kroppen. Anledningen till att jag klankade ner på andra var enbart för att jag i stundens hetta trodde att jag skulle må bättre. 

Om jag mådde bättre av att vara elak mot andra? Absolut inte. Tvärtom så kändes det fruktansvärt. 

Under större delen av mitt liv har jag varit underviktig och när jag gick i lågstadiet fick jag höra åtskilliga gånger att jag behövde äta upp mig. Jag behövde få lite mer fett på kroppen. Jag kunde alltså äta hur mycket som helst utan att gå upp ett ynka litet kilo. Det bör sägas att jag inte var sjukligt underviktig utan bara lite för smal för vad som för mig anses vara "normalt".

När jag blev äldre, runt 20 år, fick jag sjukdomen hypotyreos, då sköldkörteln producerar för lite hormoner och ämnesomsättningen blir låg, och då ökade min vikt kraftigt. På ett år gick jag upp 20 kilo. Från att kunna äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt till att i dag kunna jäsa två storlekar i kläder bara jag tittar åt ett äpple. Jag kände mig otroligt äcklig och ful samtidigt som jag fick många nedvärderande kommentarer och blickar. Mina negativa tankar fanns så klart kvar, dock har jag vänt dem mot mig själv i stället. 

►LÄS MER: Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med

En grej som jag vet att jag inte är ensam om att reagera på är när folk säger kommentarer som "vad smal och fin du har blivit". Om jag har lyckats tappa några kilon alltså. Och jag känner liksom "men va? Var jag inte fin innan? Dög jag inte när jag hade några fler kilon på kroppen?"

Nej, tydligen inte. För det är inte accepterat att vara tjock i dagens samhälle. 

Nu vet jag ju att personer som ger den där typen av kommentarer inte menar något illa. Men det kan uppfattas otroligt fel vilket jag vill att fler ska förstå. 

I dag är jag ett fetto men jag vet att jag är lika vacker nu som förr då jag var smal. 

Men varför är det negativt att vara tjock? Varför anses en vara en sämre människa om en är tjock?

Personligheten sitter inte i fettet!

Molly Bergström

Här hittar du Mollys blogg och här berättar hon om sina tankar i ett klipp på Youtube.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset