Lille Franklin föddes i måndags och är en av Sveriges nyaste invånare.
Lille Franklin föddes i måndags och är en av Sveriges nyaste invånare.

Strax innan klockan 8 på fredagsmorgonen blev vi tio miljoner invånare i Sverige, enligt SCB. Exakt vilken person som gjorde att vi passerade strecket går inte att svara på – det kan ha varit en person som fick uppehållstillstånd, ett nyfött barn, eller någon som har återinvandrat till Sverige efter några år utomlands.

I slutspurten mot 10 miljonerstrecket har Sveriges befolkning i genomsnitt ökat men en person varannan minut. Åtminstone enligt Statistiska centralbyråns befolkningsklocka, som har visat befolkningsökningen i realtid. Befolkningen baseras på alla som blir folkbokförda i Sverige. Alltså nyfödda bebisar, personer som får uppehållstillstånd i Sverige och svenskar som flyttar tillbaka till Sverige efter att ha bott några år utomlands.

Exakt vem som blev Sveriges tiomiljonte invånare är i praktiken omöjligt att räkna ut, men Metro har pratat med föräldrarna till Franklin Sven Lennart Johansson – en av de sista som bidrar till att Sverige passerar gränsen. Pappa Simon Johansson, som uppenbarligen har haft annat än SCB:s befolkningsklocka att tänka på den senaste tiden, visste inte att hans son föddes samma vecka som vi blev tio miljoner invånare i Sverige.

– Det är coolt faktiskt, det hade jag ingen aning om, säger han.

Franklin föddes med kejsarsnitt den 16 januari, klockan 09.46. 4 916 gram tung och 54 centimeter lång. Det är parets första barn.

– Nu när han är här så känns det jättebra, säger hans mamma, Martina Andersson.

– Det känns helt underbart, helt otroligt, säger Simon Johansson.

Klockan är baserad på på förändringar i befolkningstillväxten enligt den senaste månadsstatistiken, jämfört med motsvarande månad året innan. På SCB:s hemsida skriver man att befolkningsklockan har en viss osäkerhet, och att man först i efterhand kommer att kunna ge ett exakt datum. Att vi blir fler beror på att det föds fler än det dör i Sverige, vilket ger ett födelseöverskott. Vi har också ett invandringsöverskott då invandringen är större än utvandringen.

LÄS MER: 6 saker som du kan göra för att hjälpa till med integrationen

LÄS MER: Nadja, 24, födde tre barn – på 18 månader

Så har befolkningen ökat

Statistiska centralbyrån har fört statistik över befolkningen sedan 1749. Då bodde 1,76 miljoner människor i Sverige. 1767 blev vi 2 miljoner. Nästan ett sekel senare, 1863, var vi uppe i 4 miljoner invånare. Sedan började gå desto snabbare – 1923 blev vi 6 miljoner, 1969 blev vi 8 miljoner och 2004 blev vi 9 miljoner. I år, 2017, har vi alltså blivit 10 miljoner. Enligt prognosen kan vi bli 12 miljoner invånare i Sverige redan 2040.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Statistik