Medlemmar i organisationen Kvinnor i dialog delar ut flygblad i Köpenhamn inför stundande demonstration mot förbudet mot att bära bland annat niqab.
Medlemmar i organisationen Kvinnor i dialog delar ut flygblad i Köpenhamn inför stundande demonstration mot förbudet mot att bära bland annat niqab.

I dag infaller förbud mot att bära bland annat burka och niqab på offentliga platser i Danmark. Den kontroversiella lagen har skapat stor debatt, och demonstranter kommer under dagen att klä sig i de förbjudna plaggen och vandra genom Köpenhamn.

Den 31 maj avgjordes frågan i danska folketinget, Danmarks motsvarighet till riksdagen. 75 personer röstade för förbudet mot att bära ansiktstäckande plagg, däribland niqab och burka, på offentliga platser. 30 personer röstade mot förslaget.

I dag träder den nya lagen i kraft, och den som bryter mot förbudet riskerar att bötfällas med 1 000 danska kronor, vilket motsvarar cirka 1 400 svenska kronor.

LÄS MER: Klart: Danmark förbjuder burka och niqab på offentlig plats

Demonstranter klär sig i burka

Den nya lagen har skapat debatt i Danmark. I dag när lagen träder i kraft väntas det bli demonstrationer i bland annat Köpenhamn och Århus med demonstranter iklädda just burka och niqab, rapporterar dansk radio.

Demonstationerna ordnas i huvudsak av Socialistiska ungdomsfronten och organisationen Kvinnor i dialog.

Demonstranter slipper böter

Trots att förbud mot plaggen införs i dag kommer demonstranter som bär plaggen inte att bötfällas, meddelar dansk polis.

– Deltagare i konkreta demonstrationer kommer inte att vara föremål för förbudet eftersom det sker i samband med en åsikt, säger poliskommissarie Benny Øchkenholt till Danmarks radio, och fortsätter:

– Vi anser att det faller under yttrandefriheten och rätten att samlas och demonstrera.

LÄS MER: Danmarks statsminister: ”Ghettona” ska rivas

Demonstrationerna med niqab och burka kommer att tillåtas eftersom att de sker i ett slutet område och en på förhand angiven tid, enligt polisen. På väg till och från demonstrationerna omfattas alla av lagen.

Motdemonstrationer att vänta

Samtidigt som demonstrationer mot förbudet sker kommer också hyllningsdemonstrationer till den nya lagen att äga rum, ordnade av organisationen Föreningen för frihet.

Martin Herniksen från Dansk Folkeparti, som arbetat aktivt för att få igenom den nya lagen, är kritisk till att polisen tillåter demonstrationer i niqab och burka.

– Självklart får man uttrycka sin åsikt och demonstrera, men det kan du göra utan att bära burka eller niqab, säger han till Danmarks radio.

LÄS MER: Gör Metros valkompass – vilket parti tycker som du?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset