Tobias och Jurirat Strede skänker intäkterna från sin restaurang till barn som är på flykt från Syrien.
Tobias och Jurirat Strede skänker intäkterna från sin restaurang till barn som är på flykt från Syrien.

Bilden på treårige Alan Kurdi berörde krögarparet Tobias och Jurirat Strede i Solna. De kände att de ville hjälpa de familjer som flyr från Syrien – därför går dagens lunchintäkter oavkortat till Unicef.

När Metro når Tobias Strede har lunchserveringen på egna krogen Grodhavet precis avslutats för dagen. Och antalet besökare var fler än en vanlig måndag, berättar han.

– Det kommer extra människor som tänker på den fasansfulla situationen som är just nu. Och det är viktigt att vara medmänniskor och tänka på det. 

– Det finns människor som har det väldigt jobbigt i världen.

LÄS MER: Kaveh, 27, hjälper flyktingar på plats i Budapest

Restaurangens berättade på sin Facebook-sida att de skulle skänka dagens intäkter till Unicef. Initiativet plockades upp av Aftonbladetsom var först med att skriva om krögarparets engagemang.

Idén om att skänka pengar från måndagslunchen kom när paret Strede läste och såg bilderna på treårige Alan Kurdi. 

– Vi pratade om det förra veckan och frågade oss ”Vad kan vi göra?”. Vi är en liten familjeverksamhet, och vi har inte så stora trummor att slå på. Och då kom vi på att vi kanske kan skänka en hel dags intäkter. Och så la vi la ut en liten stänkare på Facebook, säger Tobias Strede.  

LÄS MER: Adel, 42, och hans fru bakar pizzor till ensamkommande flyktingbarn 

Under eftermiddagen håller restaurangen extra öppet och Tobias och Jurirat Strede tror att de kommer att landa på 10 000-12 000 kronor när dagen är slut. En del av lunchgästerna valde även att skänka mer pengar än vad lunchen kostade.

Pengarna som oavkortat kommer att gå till Unicefs insamling för flyktingbarnen i Syrien.

– Med tanke på förra årets val, så är det nog inte så illa som man tror. Det finns en härlig kärlek till medmänniskorna där ute, säger Tobias Strede. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset