Malin Garptoft har samlat tusentals människor i en aktion mot att Facebook censurerar kvinnliga bröstvårtor. I dag protesterar användarna genom att lägga upp bilder på de förbjudna kroppsdelarna.

Alamy. OBS: Bilden är ett montage

På Facebook är det inte tillåtet att publicera bilder på kvinnliga bröstvårtor, om bilden inte föreställer en kvinna som ammar.

Andreas Lindbäck

Malin Garptoft är initiativtagare till Free the nipples.

Sexualupplysaren Malin Garptoft, 32, i Malmö, har tröttnat på att det inte är tillåtet att publicera en bild på en kvinnlig bröstvårta på Facebook, om det inte är en kvinna som ammar sitt barn, samtidigt som det är grönt ljus för manliga bröstvårtor. 

►LÄS MER: Facebook backar om bröstpolicy 

– Du själv ska kunna få välja när du är ett sexuellt objekt. Det är inte upp till samhället, normen eller staten, och absolut inte upp till ett företag som Facebook, säger Malin Garptoft.

►LÄS MER: Kissie visar mensbild

Därför skapade hon Facebookgruppen Free the nipples, som bygger vidare på en rörelse som bildades i USA i slutet av 2013. Malin Garptofts grupp uppmanar användare till att lägga upp bilder på de omstridda kroppsdelarna på tidslinjen under hela onsdagen för att protestera mot policyn.

►LÄS MER: Nikki Sixx: Facebook tog bort mina nakenbilder

– Det är som att ställa en fråga till Facebook, om du bara postar en bröstvårta utan att man ser vem det är som är bakom den, hur kan du avgöra vem den sitter på, och vad spelar det för roll?

Metro har frågat Facebook varför kvinnors bröstvårtor inte får publiceras på tjänsten. Bolaget svenska representant Nicolina Jonsson hänvisar till reglerna som finns på Facebooks hemsida:

►LÄS MER: Google tog bort sökträff om våldtäkt 

"Vi begränsar visningen av naket innehåll eftersom vissa målgrupper inom vår globala community kan vara känsliga för den här typen av innehåll – i synnerhet på grund av kulturell backgrund eller ålder."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset