Längtar du efter en kaffe i vårsolen? Fågelkvitter, sopade gator och spira knoppar är inte så långt bort som man kan tro i februari. Kanske läser du just nu tidningen på vårens första dag.

Enligt meteorologerna är 15 februari det datum som våren tidigast kan anlända till Sverige. Om våren är här eller inte går dock inte att säkerställa förrän sju dagar senare, den 22 februari.

– Medeltemperaturen ska ha varit över 0 grader sju dagar i sträck för att det ska räknas som vår, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Temperaturen ska även vara stigande och kan variera mellan 0 till 10 plusgrader. Det som kan minska chansen får vårens ankomst är om det fortsätter vara kalla nätter.

– Det kan dra ner medeltemperaturen rejält tyvärr, säger Lars Knutsson.

Tidigare än den 15 februari får inte våren komma, det bestämdes 2001 efter en undersökning av kriterier för vår.

Meteorologen Martin Hedberg på Vädercentralen berättar hur vädret blir under onsdag och torsdag.

Malmö: Graderna ligger från och med onsdag på plussidan och Skåne har stor chans att gå över från vinter till vår. Högtrycket präglas av sol och svaga vindar.

Göteborg: Det blir vackert väder och 4-5 plusgrader som hänger samman med västliga vindar från havet. På torsdagen mulnar det och temperaturen sjunker till 2-3 plusgrader.

Stockholm: En vecka framåt kommer graderna pendla kring nollsträcket och minusgraderna kan komma under natten vilket minskar chansen för vår.

Några exempel på när våren normalt brukar anlända:

Malmö 22 februari
Stockholm 16 mars
Östersund 11 april
Kiruna 1 maj

Källa: SMHI

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vår Väder