Vill du skaffa tre barn i framtiden? Då ska du börja planera tidigt i livet. Det visar en studie som har undersökt kvinnors fertilitet i olika åldrar.

De som vill bilda familj och som vill har riktigt goda chanser att få tre barn måste ha lång framförhållning. För att de ska vara någorlunda säkra på att uppfylla sin barnönskan – det vill säga att med 90 procents sannolikhet få tre barn – ska kvinnan vara max 23 år om hon vill bli gravid utan provrörsbefruktning enligt en ny studie, skriver SR.

Den åldern gäller alltså när kvinnan ska börja försöka att bli gravid och inte när hon får sitt första barn.

– Den har ett annat fokus än forskningen har haft allmänt inom det här området. Där har man varit inriktad på tidpunkten för det första barnet. Men det som är nytt med det här är att man försöker beräkna vid vilken ålder man ska vara för att uppfylla hela sin barnönskan, säger Ulla Waldenström som jobbar vid Karolinska institutet på institutionen för kvinnors och barns hälsa, till SR.

LÄS MER: Peter är gravid och ska snart föda – en omöjlighet enligt systemet

Vill man däremot ha ett barn och tänka sig att bara ha 50 procents sannolikhet att lyckas, kan man vänta ända till man fyllt 42 år. Då ska man även vara beredd på om att använda sig av provrörsbefruktning.

Beräkningarna i studien är teoretiska och bygger på datorsimuleringar som grundat sig i uppgifter kring risk för missfall och fertilitet i olika åldrar.

Enligt Ulla Waldenström ger studien ändå en indikation på när det kan vara dags att börja tänka på barn. – För den enskilda kvinnan är det här någon sorts riktvärden, men de kan ändå vara intressanta att känna till, säger hon.

LÄS MER:  Gabriell, 15, är gravid – får höra att hon ”inte kan vara mamma”

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa