I det nya bostadsområdet Poppel Park som byggs i Onsala kommer de boende bo innanför grindar, och inga utomstående kan komma in. Så kallade grindssamhällen är en ny företeelse i Sverige, och inte en helt okontroversiell sådan.

Länsförsäkringar Halland Fastighetsförmedling

Elva bostadsrätter bakom stängsel som ingen utomstående kan ta sig in genom. Det enda sättet att ta sig in i bostadsområdet Poppel Park som byggs i stadsdelen Onsala i Kungsbacka är genom sin mobiltelefon. Innanför grindarna finns det förutom bostäderna en gemensam swimmingpool, en boulebana och uteplatser.

Poppel Park är ett så kallat grindssamhälle, eller gated community, alltså ett bostadsområde där inga utomstående har tillträde. Grindssamhällen är sällsynta i Sverige, men vanliga bland annat USA där ibland hela städer som Canyon Lake och Hidden Hills i Kalifornien är stängda för människor som inte bor där. I Sverige är det tidigare i princip bara Malmöstadsdelen Victoria Park som har kallats grindssamhälle.

Philipp Bisping är fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling som säljer lägenheterna i Poppel Park, och menar att det varit ett stort intresse för bostäderna.

– Folk har varit otroligt nyfikna och försäljningen har gått bra. Fem av de elva bostäderna är sålda, säger han till Metro.

Enligt Philipp Bisping har de mindre lägenheterna främst väckt intresse bland yngre. Men i överlag är de potentiella köparna främst äldre Onsalabor som velat flytta ifrån sina villor men ändå bo kvar i Onsala. Philipp Bisping menar att Onsala är ett väldigt tryggt samhälle, men att de sökande kanske vill ha känslan av tätare kontakter.

– Jag tror det handlar känslan att man vet att det är ett begränsat antal personer som bor i området så att man vet att de är säkra där, säger han.

Argumenten för grindsamhällen är att det skulle göra miljön tryggare för de som bor i området genom att obehöriga hålls utanför. Men enligt Magnus Lindgren som är generalsekreterare på organisationen Tryggare Sverige finns det bättre sätt att skapa trygghet i samhället.

– Vi ser en trygghetssegregation i Sverige där vissa kommundelar blir tryggare och andra blir otryggare, säger han till Metro.

Magnus Lindgren menar att problemet med grindssamhällen är att människorna som i sådana områden känner sig otryggare när de väl lämnar det, och att grindsamhället skapar en ökad polarisering i samhället. Magnus Lindgren tycker istället att samhället borde bygga bostadsområden som är gjorda för olika sorters människor, med olika sorters bostäder.

– Grunden är att bygga integrerat för att få ett område som är tryggt och med lite brottslighet. Det ska vara en mix av funktioner och människor med både bostadsrätter, hyresrätter, mindre hus och större hus. Det leder till en mix av människor och om det är något som skapar trygghet så är det det, säger han till Metro.

Priset på bostäderna i Poppel Park ligger mellan tre miljoner för ett hus med tre rum och kök och fyra miljoner för en lägenhet med fem rum och kök.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset