I helgen håller världen andan. Det är då euroländerna måste lösa den europeiska krisen innan den gör kaos med hela världsekonomin. Men om det följer tidigare mönster kommer EU-ledarna än en gång att kissa i sängen, så att det känns varmt och mysigt för stunden, men blir än kallare och obehagligare framöver.

Problemet är att flera euroländer är nära konkurs och Grekland, som inte ens har råd med räntorna på sina lån, är det redan. I stället för att låta Grekland ta smällen från början, innan de byggde upp för stora skuldberg, har banker och stater lånat ut allt mer till dem, så att statsskulden nu är på väg mot 160 procent av landets hela produktion. 

Det gör att insatserna har höjts och spritts på många händer. När franska storbanker inte får tillbaka det de lånat ut till den grekiska staten kan de kollapsa och då tyska och brittiska banker har lånat ut till franska banker kan krisen snabbt sprida sig och slå ut Europas finansiella system. I värsta fall stänger bankomaterna. 

Nu förväntar sig alla att eurostaterna ska injicera kapital i bankerna så att de klarar en sån smäll. Man förstår ambitionen, men noterade ni det fatala problemet? Stater som riskerar att drunkna ger alltså sina sista flytvästar till bankerna så att de inte ska dras med ned i djupet. Risken är därmed att Europas grundproblem förvärras – att ett flertal stater är under ytan. Även Frankrike och Belgien kan snart vara potentiella drunkningsoffer.

För att hantera det kommer euroländerna hitta en lösning som gör att skuldtyngda länder kommer att kunna låna ännu mer. Som en familj i tv:s ”Skuldfällan” tänker EU lösa problemet med att de inte kan betala sina räkningar genom att övertrassera kreditkortet än mer. Och därmed kan länder som Grekland och Italien vansköta sina ekonomier ett tag till, vilket skapar än större problem framöver.

Toppmötet kanske lugnar folk tillfälligt, men i grund och botten är det samma lösning en gång till, bara i större skala. Kommer ni ihåg filmen ”Groundhog day”, där Bill Murray tvingas återuppleva samma farsartade dag om och om igen? Den var kul och slutade lyckligt. Bortsett från det känns det som Europa i dag.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset