I ”The way back” pratar Gustaf Skarsgård engelska med lettisk brytning. ”Jag åkte till Riga på eget initiativ innan inspelningen och hade en dialektcoach som hjälpte mig,” säger han.
I ”The way back” pratar Gustaf Skarsgård engelska med lettisk brytning. ”Jag åkte till Riga på eget initiativ innan inspelningen och hade en dialektcoach som hjälpte mig,” säger han.

På fredag är det premiär för Gustaf Skarsgårds Hollywooddebut ”The way back”. Trots sitt kända efternamn får han kämpa i USA.

”The way back” är regissören Peter Weirs första film på sju år – och Gustaf Skarsgårds, 30, Hollywooddebut.

Filmen, som är baserad på boken ”The long walk” av Slawomir Rawicz, handlar om en grupp krigsfångar som flyr från ett arbetsläger i Gulag 1941 mot friheten i Indien. Gustaf Skarsgård gör rollen som lettiska Voss och spelar mot kända namn som Colin Farrell, Ed Harris och Jim Sturgess.
– Det var fantastiskt att jobba med dem. Särskilt Ed Harris var otroligt häftig, öppen och varm. Vi blev en väldigt tight grupp, berättar Gustaf Skarsgård när Metro träffar honom.
– Colin var lite mer utanför men jag tror att det har med hans karaktär att göra, att han är en outsider i gruppen. Men han var väldigt trevlig.

Den fyra månader långa inspelningen var krävande. För rollens skull gick han ner mycket i vikt.
– Peter Weir blev orolig och frågade ”äter du tillräckligt?”. Jag vägde 76 kilo när jag kom hem och hade fått salmonella.

Men Gustaf Skarsgård vill inte framhäva sin viktminskning.
– Jag tycker att det är fjantigt att mäta skådespelarprestationer i hur mycket någon gick ner i vikt, alla kan banta.

I vintras åkte Gustaf Skarsgård över till Hollywood för att knyta kontakter.
– Där är jag ingen alls men det har varit rätt uppfriskande och skönt att vara på ruta ett.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset