Galina Monsalves (S), Sineva Ribeiro, vårdförbundets ordförande och Anna Starbrink (L).
Galina Monsalves (S), Sineva Ribeiro, vårdförbundets ordförande och Anna Starbrink (L).

Människor som bor i utanförskapsområden lever kortare än människor som bor på andra ställen. ”Där är folk friska, men här är vi sjuka”, säger Rinkebybon och politikern Galina Monsalves Leal (S).

Barn i ansiktsmålningar som norpar åt sig reklampennor, människorna som flämtar i värmen och rader av vita tält på Spånga IP. Den heta försommarsolen präglade Liberalernas dag på Järvaveckan som hade tema hälsa och omsorg.

En av paneldeltagarna under dagen var vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Hon är själv uppväxt i Biskopsgården i Göteborg, ett av område där människor har kortare livslängd.

– Bara det att du bor i Biskopsgården betyder att du lever ungefär fem år mindre än om du hade bott på något annat ställe, konstaterar hon.

Sineva Ribeiros anser att det finns en hel del problem inom vården, och vill främst se ökade resurser för att vårdpersonal ska kunna möta människor ute i förorterna.

– Det handlar inte om en ekonomistyrd jämlikhet där alla är lika, utan att vi måste kunna ta oss ut och möta personer är de befinner sig.

Anna Starbrink (L) Foto: Annica Ögren.

Det vill politikerna göra

Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Hon vill gärna koppla Liberalernas hjärtefråga skolan, till vården. En faktor som påverkar hälsan är utbildningsnivå.

– Vi vet att en del skolor här i Järva har upp emot 30 procent som inte klarar grundskolan. Elever som inte klarar grundskolan får det jättetufft senare i livet. För mig är den viktigaste hälsofrågan att se till att vi får en skola som ger alla en bra start.

LÄS MER: Fi ledaren svarslös om problemen i Järva: Kan inte svara på det

Hon lyfter upp utskrivna recept på fysisk aktivitet som en av de saker som partiet jobbar med för att försöka ge människor i utsatta områden tillgång till en bättre vård.

Sineva Ribeiro, vårdförbundets ordförande. Foto: Annica Ögren.

Rinkebypolitikern Galina Monsalves (S) lyfter dock fram andra frågor som hon anser är de största vårdproblemen i hennes närområde.

– Det är tandvården och kvinnors hälsa som är de största problemen i Järva. Det är en stor skillnad: 8,5 procent av våra treåringar har karies. På Kungsholmen, tjugo minuter härifrån, ligger de på under en procent i samma ålder. Det är väldigt stora hälsoklyftor. Det måste vi bryta på något sätt.

Både Galina Monsalves (S) och Anna Starbrink (L) refererar dock till det så kallade Rinkebyprojektet, där barnavårdcentralen gör hembesök hos familjer med små barn, som ett projekt som gett goda resultat.

– Det skapar kontakt och gör att man får in en fot i verksamheten, säger Galina Monsalves.

Galina Monsalves (S). Foto: Annica Ögren.

LÄS MER: Polisen på Järvaveckan: ”Vill inte behöva ingripa.” 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset