Under Andra världskriget avrättades hundratusentals romer av nazisterna i Tyskland. Sedan dess är det svårt att säga att de har fått upprättelse. I Sverige har romer bott sedan 1500-talet. Här har de utsatts för tvångssteriliseringar, omhändertaganden av barn och påtvingad assimilation. Det måste vara en av få folkgrupper i Europa som sedan flera hundra år tillbaka drabbats av systematisk förföljelse, diskriminering och trakasserier och fortfarande gör det idag. Såren har fortfarande inte läkts.

Den insikten är viktig i diskussionen om europeiska romers situation i dag. Runt om i Europa blir en stor grupp människor fråntagna sina mänskliga rättigheter varje dag. Romer blir systematiskt uteslutna ur skolsystem, och bostads- och arbetsmarknader. Under 2010 fördrev Frankrike över 10 000 romer till Bulgarien och Rumänien, vilket väckte stor internationell kritik. Det gjordes efter en modell som den dåvarande italienske premiärministern Silvio Berlusconi hade introducerat i kommuner runt om i Italien. Bulldozers skickades till romska läger för att jämna dem med marken. EU:s kommissionär för medborgerliga rättigheter, Viviane Reding, jämförde händelserna med fördrivningen av judar under Andra världskriget. Med rätta.

Det är en sak att leva i fattigdom. Det är en annan sak att utöver det inte få tillgång till arbete, bostäder och utbildning på samma villkor som andra medborgare i Europa. Därför är det upp till EU-länderna att hitta strategier för att stoppa den diskriminering som fortgår mot romer.

I dagarna sänds radiodokumentären “Gruber eller gatan – den kontroversielle hyresvärden” i P1. Den tar upp ett fall då privatpersonen Thomas Gruber hyr ut lägenheter och husvagnar i Motala för romer från Bulgarien. Reportaget är unikt då journalisten Maria Georgieva gör intervjuer på bulgariska med romer som bor där. En kvinna frågar henne “Är det sant att Sverige kommer jaga bort oss som tigger?”. Hon svarar på sin egen fråga: “Drottning Silvia kommer inte tillåta det. Ingen kommer få jaga bort oss”. Dokumentären visar även hur svårt det är att få tillgång till utbildning i Sverige för de som saknar personnummer. Arbetsförmedlingen har också den här typen av trösklar. Många kommuner saknar vilja att hjälpa till och hoppas att någon annan tar ansvar. Thomas Grubers verksamhet är inte helt oproblematisk, och han har anklagats för att utnyttja romer. Samtidigt skapar han ett boende som är bättre än gatan och kanske bättre än situationen i Bulgarien.

På den europeiska arbetsmarknaden ska det inte vara någon skillnad mellan en majoritetsengelsman och någon som är rom. Men deras möjligheter kan vara otroligt olika, och behandlingen av dem likaså. I kampen mot fattigdom och diskriminering mot romer måste hela Europa vara med. Även Sverige.

+ Gatuboken ”Sofia Z-4515” handlar om romer under Förintelsen och har sedan i januari sålts i 60.000 exemplar. Det har skapat en viktig försörjning för romer i Sverige.

- Nästan varje vecka går det att läsa om attacker mot romer och romska läger runt om i Sverige. Trakasserier, misshandel och bränder avlöser varandra. Tragiskt att det finns så mycket hat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset