I kväll kommer Facebook-mobilen
I kväll kommer Facebook-mobilen

I kväll väntas Facebook visa upp en ny mobiltelefon. Trots att uppgifterna förnekats flera gånger. Men vad är det egentligen som företaget planerar?

Vi har hört ryktena om en Facebook-mobil i flera år nu, men teknikföretaget har själva varit noggranna med att avfärda dem.
– Så fort vi arbetar med djup integrering vill människor kalla det för en Facebook-mobil, för att det låter bra, men att bygga telefoner är helt enkelt inte vad vi gör, har Jaime Schopflin, talesperson för Facebook sagt tidigare.

Men nu är de flesta överens. Vid 19.00 på torsdagskvällen, svensk tid, kommer Facebook-mobilen att presenteras. Företaget har skickat ut inbjudningar till sitt huvudkontor. I meddelandet står det: ”Kom och se vårt nya hem hos Android”.

Det innebär att ryktena om en telefon har tagit ny fart. Det gjorde de visserligen redan i januari när företaget hade en annan presentation. Men det som visades då var i stället en ny sökfunktion, Graph Search.

Många analytiker och experter tror att det nu handlar om en modifierad version av det mobila operativsystemet Android, där Facebook ska vara integrerat. Något som skulle stämma överens bra med företagets tidigare uttalanden.

De källor som tekniksajten Techcrunch pratat med säger att det inte rör sig om ett helt nytt operativsystem, utan en version av Android med flera Facebook-funktioner. Själva hemskärmen på mobilen skulle i så fall vara baserad på innehåll från Facebook. Techcrunch skriver också att Facebook planerar att släppa en app för andra Android-mobiler med samma hemskärms-funktion.

Dessutom säger flera rykten att HTC ska ha tillverkat en mobiltelefon där det nya operativsystemet, med arbetsnamnet ”Facebook Home”, ska vara installerat. Sajten 9to5Google skriver till och med att HTC och Facebook har arbetat med en marknadsföringskampanj tillsammans.

Men det enda som är helt säkert är att ryktena får sitt slut i kväll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset