Under Earth Hour brukar många kända byggnader i världen släckas ned, som till exempel Eiffeltornet.
Under Earth Hour brukar många kända byggnader i världen släckas ned, som till exempel Eiffeltornet.

För tolfte året i rad uppmanas hela jordens befolkning att släcka sina lampor under en timme. Vad är syftet med Earth hour? Och vad ska man hitta på i mörkret?

Vad är Earth Hour?

Världens största miljömanifestation som anordnas av Världsnaturfonden, WWF. Hela världen uppmanas släcka ned sina lampor och all el under en timme. Första gången Earth Hour hölls var den 31 mars 2007 i Sydney, Australien. Flera ikoniska byggnader världen över släcks ner, så som Eiffeltornet i Paris och Empire State Building i New York. I Sverige släcks bland annat stadshuset i Stockholm och Göteborgs operahus.

När är Earth Hour 2018?

Lördagen den 24 mars 20.30 till 21.30. Tiden är lokal, vilket innebär att Earth Hour-timmen börjar i England när den slutar i Sverige. På så sätt pågår egentligen manifestationen i ett helt dygn.

Vad är syftet med Earth Hour?

Enligt WWF är syftet inte att driva en energikampanj – det handlar om att sända en stark och symbolisk signal till världens ledare att agera i klimatfrågan. Årets manifestation sätter extra stort fokus på livsstil, konsumtion, mat och global rättvisa.

Så det handlar egentligen inte bara om att släcka en lampa?

Nej, syftet är, förutom att påverka världens ledare, också att inspirera till att leva mer klimatsmart året om.

LÄS MER: Kungen släcker lampan för klimatet

Hur blir jag mer klimatsmart då?

Enligt WWF är det viktigt att tänka på de fem ”B:en” – Bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen. Du som vill leva mer klimatsmart kan halvera ditt resande med fossila bränslen, halvera din köttkonsumtion, halvera din energianvändning från din bostad, konsumera klokare och spara klimatsmart.

Hur stort är Earth hour?

Tusentals städer i mer än 184 länder har anslutit sig och hundratals miljoner människor väntas delta i manifestationen. I Sverige deltar ungefär 85 procent av kommunerna, enligt WWF.

Det låter lite tråkigt att sitta i mörker, Vad kan jag göra under Earth hour?

Om du inte vill sitta i totalt mörker kan du tända levande ljus. På WWF:s hemsida finns många tips på vad du kan hitta på. Du kan till exempel bjuda in till mörkerfest och laga god mat med vänner eller familj, gå ut och fotografera och ta före- och efterbilder, ha en romantisk candle light dinner eller stjärnskåda. Under Earth Hour anordnas också många event man kan gå på. Här finns en global karta på event.

LÄS MER: Alexandra Ivanov: Earth Hour är idiotiskt – tänd lyset i stället

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset