Så här såg det ut i London under förra året då man under Earth Hour släckte ned London Eye, parlamentshuset och Big Ben.
Så här såg det ut i London under förra året då man under Earth Hour släckte ned London Eye, parlamentshuset och Big Ben.

För snart ett decennium sedan hölls världens första Earth Hour i Sidney. Sedan dess har konceptet blivit välkänt, vi släcker ner elektriciteten för att visa att vi månar om klimatet. I kväll är det dags för årets upplaga.

Varje år i slutet av mars visar städer, företag och privatpersoner runt om i hela världen sitt engagemang i klimatfrågor genom att släcka ner all elektricitet mellan 20.30 – 21.30, lokal tid. Det betyder att efter timmen startas i Sidney så går det ett helt dygn när världens olika tidzoner släcker ner sin el under en timme.

►LÄS MER:  Efter ofredanden – Östersund håller tänt under earth hour

Earth Hour beskrivs av Världsnaturfonden, WWF, som en högtid för klimatet. På många platser anordnas evenemang för att uppmärksamma den årliga händelsen. Men förutom att det anordnas eldshower och andra aktiviteter släcks också kända byggnader ofta ned. Bland annat så kommer stora turistattraktioner som Times Square i New York, Eiffeltornet i Paris och det kungliga slottet i Stockholm släckas ned under årets timme.

 

I år går Earth Hour in på sitt tionde år, och denna gång är syftet att uppmärksamma att vi måste lämna fossila bränslen som olja, gas och kol bakom oss och istället använda förnybar energi för att planeten ska klara sig.

►LÄS MER:  Alexandra Ivanov: Earth hour är idiotiskt – tänd lyset i stället

Det kan däremot vara lite knepigt att leva i mörkret. Vill man visa sitt stöd för klimatförändringarna och släcka ner, men inte har möjlighet att gå på några av de evenemang som hålls runt om i landet, så kan det bli väldigt ljusfattigt. Och lite tyst. WWF är dock inte sena med att kontra. De har nämligen sammanställt en lista flera saker som går att göra under den mörka timmen. Exempelvis kan man:

  • Äta middag i skenet av stearinljus.
  • Ta en promenad, ligg ner eller titta på saker i mörkret. Ingenting kommer vara sig likt.
  • Leka kurragömma – på riktigt.
  • Njuta av tystnaden och mörkret och ta en tupplur.

Och till alla glömska personer? Ja, då erbjuder WWF en gratis påminnelse via mejl eller sms innan det är dags att leva i mörkret för en stund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset