Venus, Jupiter, Mars, Saturnus och Merkurius kommer att vara synliga samtidigt på morgonhimlen.
Venus, Jupiter, Mars, Saturnus och Merkurius kommer att vara synliga samtidigt på morgonhimlen.

Fem planeter kommer att vara synliga samtidigt och i linje – den spektakulära synen kan du se i slutet av januari och början av februari. Störst chans har du i Skåne under morgontimmarna.

– Den som har varit uppe före soluppgången de senaste veckorna har säkert sett en planet som en klart lysande stjärna, säger Robert Cumming, astronom på Onsalaobservatoriet.

Från 28 januari och ett par dagar framåt så kommer du att kunna se våra mest synliga planeter – Venus, Jupiter, Mars, Saturnus och Merkurius – rada upp sig i en linje och på slutet av denna period så kommer månen att passera genom planetlinjen.

►LÄS MER: Här är det astronomiska årets absoluta höjdpunkter

– Om man vill se alla fem samtidigt så är det störst chans 28–29 januari, för då kommer Merkurius att vara som lättast att hitta, säger Cumming.

Merkurius är nämligen den som är svårast att se.

Venus och Jupiter är lättast att se – hur kommer det sig?

– Venus är täckt av vita moln och när det gäller Jupiter så är det helt enkelt för att den är så stor – solsystemets i särsklass största planet.  

►LÄS MER: Jättestor meteor med grön svans lyste upp natten

I övrigt är det viktigaste att ha fri horisont mot syd och sydost och så klart bra väder. Ju längre norröver i landet, desto svårare kommer det att vara att se alla planeterna och med andra ord är det bäst läge i sydligaste Sverige.

Om du bor i östra Sverige är det bästa klockslaget att planetskåda klockan 7 på morgonen och i västra delen av landet kring klockan halv 8.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rymden