Han får inte komma på nobelfesten. Men nu är SD-ledaren bjuden på lunch med Kungen och Kronprinsessan i stället. "Det känns helt naturligt".

Sverigedemokraterna har än en gång nobbats från att delta på Nobelfesten. Jimmie Åkesson är den enda partiledaren som inte är bjuden. Men nu får han en möjlighet att träffa Kungen och Kronprinsessan ändå.

Den 6 december är Åkesson nämligen bjuden till lunch på Kungliga slottet. Övriga deltagare under lunchen är enligt Kungahusets kalender Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria.
– Detta är en tradition sedan många år tillbaka att kungaparet bjuder alla nya partiledare på lunch. De tar inte ställning till politikerns roll i övrigt, säger Bertil Ternert, informationschef på Hovet.

Han menar att lunchen inte har någon koppling till Nobelfesten.
– För Nobelfesten är det Nobelkommittén som tar ställning och de tar då annan hänsyn.

Vad som avhandlas under lunchen är hemligt men det kan bli aktuellt att undvika vissa ämnen.
– Man kan sammanfatta det så här. De kommer självklart att undvika allt för polemiserande ståndpunkter.

Jimmie Åkesson själv är enligt sin pressekreterare väldigt förkyld, men svarar på Metros frågor via mejl.
– Som jag förstår saken brukar kungafamiljen träffa riksdagens nya partiledare på det här sättet. Det känns helt naturligt, säger han.

Enligt honom är det inte aktuellt med folkdräkt vid lunchen.
– Jag kommer att vara klädd som vanligt, i mörk kostym med glada strumpor.

Den 15 november är Socialdemokraternas Håkan Juholt bjuden till slottet. Då kommer även Prins Daniel att närvara, han står inte listad som deltagare vid Jimmie Åkessons besök.
– Alla kungligheter har olika uppdrag och sammanfaller det kan det bli olika prioriteringar. Man ska inte utläsa för mycket av detta, säger Bertil Ternert.

Fotnot: Artikeln publicerades 2011 men har börjat delats igen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset